Belföld

2010.05.19. 21:22

Szekeres: három súlyos csapást jelentenek a Fidesz gazdasági lépései

Budapest - Az MSZP szerint a Fidesz tervezett gazdasági lépesei három súlyos csapást mérnének a magyar gazdaságra.

MTI

Szekeres Imre, az MSZP-frakció gazdasági kabinetjének vezetője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a devizahitelek forintra váltására, a költségvetési hiány mértékének 5-6 százalékig történő engedésére, valamint a szuperbruttósítás, illetve a cafeteria-adózás eltörlésére következtet a fideszes politikusok nyilatkozataiból.

Kiemeli: a devizahitelek forintra váltásának kivitelezhetetlenségére a Pénzügyminisztérium és gazdasági szakemberek is felhívták a figyelmet.

A Fidesz gazdaságpolitikusai a költségvetési hiányt másfél-kétszeresére növelnék, ugyanakkor a "pénzosztáson kívül értelmes költségátcsoportosításról" nem beszélnek - fejti ki az ügyvezető honvédelmi miniszter. Hozzáteszi: "Magyarország költségvetési helyzete ma stabil és fenntartható, de természetesen pillanatok alatt le lehet rontani a környező országok szintjére".

A leendő kormánytöbbségnek a szuperbruttósítás, illetve a cafeteria-adózás eltörléséről szóló javaslata "klasszikus pénzeső-javaslat: mintegy 400 milliárdos lyukat ütne a költségvetésben a szuperbruttó kivezetése, további 100 milliárdot a cafeteria adómentessége, ami a jelenlegi helyzetben értelemszerűen nem megvalósítható" - fejti ki a szocialista politikus.

Szekeres Imre aláhúzza: a fenti adócsökkentéseknek nincs meg a fedezete, gazdaságélénkítő hatásuk pedig nincs.

Ez a "három gazdasági csapás az, ami komoly aggodalomra ad okot", míg a Bajnai-kormány egy "fenntartható, a világgazdaságba integránsan illeszkedő, fejlődő gazdasági jövőképet" alapozott meg - zárja közleményét a politikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!