Belföld

2008.12.29. 11:07

Több figyelem a romáknak

A roma lakosság munkaerô- piaci beilleszkedésének elôsegítésére újszerû programot indított a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Veszprém megyében. Ha ott sikeres lesz, Fejér és Komárom- Esztergom megyében is útjára bocsátják.

Deák Dóra

Kottyán Zsuzsa elmondta, két részbôl áll a program, melyre mindazok jelentkezhettek, akik roma származásúak vagy annak vallották magukat. Ezen kritériumot fontos megemlíteni, hisz szinte minden programban, így a Támop és más támogatott projektekben is a hátrányos helyzetûek kiemelt támogatásban részesülnek. 

Az ezúttal Veszprém megyében elindult program két részbôl áll, egyik része júliusban 14 fôvel indult el, ebben a januárig tartó képzésben olyan, a cigány kisebbségi önkormányzatok által ajánlott személyek vesznek részt, akik januárban közösségfejlesztô asszisztensként végeznek majd. 

A második csoport 30 fôvel decemberben indult, s szintén január végén végeznek majd mint személyi segítôk. Ezen utóbbi csoport tagjai a jövôben a közösségfejlesztô asszisztensek irányításával terepmunkát végeznek, bármilyen megkeresésre a roma lakosság segítségére lesznek. 

A program során a részt vevôk képzésének száz százalékát finanszírozzák, étkezésüket, utazási költségeiket támogatják, sôt a tanfolyam végeztével, februártól 15 hónapon át vállalják a hallgatók foglalkoztatását is – mondta Kottyán Zsuzsa. 

Hozzátette, természetesen folyamatosan nyomon követik munkájukat. A közép-dunántúli régióban is kiemelt figyelmet fordít a munkaügyi központ a hátrányos munkaerô-piaci helyzetû emberek támogatására, képzésére. 

Az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök mûködtetése során, a jogszabályi kereteken belül élnek a pozitív diszkrimináció lehetôségével azon hátrányos helyzetû csoportokhoz tartozó álláskeresôk foglalkoztatásának érdekében, akik csak a támogatások segítségével helyezhetôk el. 

A régióban kiemelt figyelmet kell fordítani a tartósan álláskeresôkre, az 50 éven felüliekre, a pályakezdôkre, a szakképzettséggel nem rendelkezôkre. 

2008-ban a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (Macifész) kezdeményezésére egy munkaerô-piaci programot indítottak el Veszprém megyében, melynek célja a roma lakosság munkaerô-piaci beilleszkedésének elôsegítése. 

Kottyán Zsuzsa, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ programmenedzserének koordinálásával kezdôdött az újszerû program

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!