Belföld

2011.05.08. 10:53

Veszprém gazdag és boldog város

Hagyományok, történelmi játékok, felvonulások, könyvbemutatók, koncertek, kirakodóvásárok, gyermek programok. Bajor sátor, látványkonyha, kürtös kalács. Találkozások, együttlétek, beszélgetések. A Gizella Napokat immár huszadik alkalommal rendezték meg Veszprémben.

Balla Emőke

Huszadik alkalommal rendezték meg a Gizella napokat, ahol a családokat számtalan program várta. Új helyszínen, a Séd völgyében, a Kolostorok és kertek rendezvénytéren lovagváros kelt életre.


Bár a vasárnapi időjárás nem volt túlságosan kegyes a látogatókhoz – valamennyi  programot   a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban kellett megtartani – , szombaton  gyönyörű napsütés fogadta a fesztiválra érkezőket. A Séd völgyében megelevenedett a lovagváros, a  várban művészeti élettel, játékokkal  teltek meg az udvarok, az ünnepi műsorban átadták a Gizella-díjakat Gopcsa Katalin művészettörténésznek, Jokesz Antal fotóművésznek és Kádár Tibor festőművésznek.

 

 

 

 

A fesztivál már szerdán kezdődött, de szombat volt az ünnep csúcsa, a legtöbb rendezvényt is erre a napra szervezték. Az egésznapos program délelőtt ünnepi szentmisével és egyházmegyei zarándoklattal kezdődött. A Művészetek Háza szabadtéri festészeti akcióval, délután irodalmi piknikkel várta a látogatókat, e napon ingyen lehetett látogatni a Tűztornyot és a kiállításokat. A legkisebbeket a Csemete udvarban Mátyás, az igazságos várta a Ramazuri bábszínház előadásában, a játszóházban szabadtéri társasjátékot próbálhattak ki a kicsik, a kézműves udvarban fafaragással, nemezeléssel ismerkedhettek.

A kisgyermekes családoknak nemcsak a várban, de az új helyszínen, a Séd völgyében is kínáltak programot. Lovagok, bajvívók, hagyományőrzők a korábbi években a színházkertben vívták meg csatájukat, de a tavasszal elkészült Kolostorok és kertek projekt átadásakor már tudni lehetett, a város szeretné hasznosítani, a kulturális vérkeringésbe bekapcsolni ezt a területet. Idén itt, a jezsuita templom melletti téren állították fel a lovagvárost.

 

 

Szombaton az idő is kedvezett a programoknak, több ezren látogattak ki a helyszínre. A királynék udvartatása, kísérete vonult a nézők elé, akik a királyné korához illő játékot  gyalogos bajvívást, lovagi bemutatót, reneszánsz kori táncbemutatót, fegyver- és vívástechnikai bemutatót, lovasbemutatót  láthattak. Az előadók  III. Béla Lovagrend, Diósdi Bajvívók Egyesülete, Megyer Sarja Hagyományőrzői, Fekete Sereg, Fehérvári Huszárok Egyesülete  közül néhányan korábbi Gizella napokon is felléptek, mások most először. A szervezők a királynékat véletlenszerűen választották ki, ügyelve arra, hogy a teljes előadás különböző évszázadokat öleljen fel; a bemutatókat megelőzve rövid történelmi áttekintést kapott a néző. A királynékat a veszprémi Petőfi Színház és a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai alakították: Gizellát Dominek Anna, Anna királynét Rábai Zsanett, Lokietek Erzsébet királynét Terescsik Eszter, Margit királynét Perjési Hilda, Erzsébet királynét Főző Ditta, Aragóniai Beatrix királynét Hatás Andrea, Mária Terézia királynőt Sz. Csordás Éva, Sissi királynét Halas Adelaida. A lovagvárosban a kicsik is kipróbálhatták, hogyan működnek a korabeli harci eszközök; kézbe vehették a kardokat, vívhattak, lovagkeresztet fatáblára dobhattak.

 

 

A délutáni népes felvonuláson a királynékat, a bajvívókat a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjai és a hozzájuk csatlakozó veszprémiek kísérték a várba. A Gizella koronázását bemutató történelmi szertartásjátékot követő ünnepi műsorban Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott: „Gazdag az a város, amelynek van múltja, s boldog az, amely megtartja hagyományait. Veszprém gazdag és boldog város.  Fontos az együttműködés, ez a program is összefogás eredményeként jött létre. Higgyünk egymásban, legyünk büszkék múltunkra, elődeinkre, arra, hogy ebben a városban élhetünk.” Nagy Anna kormányszóvivő beszédében azt mondta: „Veszprém nagyszerű és kivételes város. Nem az államalapítót, hanem a bajor hercegnőt, Gizellát ünnepli, akinek volt bátorsága eljönni egy olyan országba, amit a környezetében barbárnak tartottak. Gizellán keresztül a nőket is ünnepeljük, akik naponta indítják útnak a hétköznapi csatákba menőket, akik nyugalmat, otthont és biztonságot teremtenek. Ma, amikor sokat beszélünk a férfiak és nők szerepéről, többször felvetődik, kik viszik előre a világot, jó megerősíteni, hogy megmaradjunk annak, akik vagyunk: nők nőknek, férfiak férfiaknak. Érdemes belegondolnunk, mi lett volna az államférfiakból, ha nincs mellettük egy segítő nő.”

 

 


A Gizella-díjat idén  Gopcsa Katalin művészettörténész, Jokesz Antal, a kortárs magyar fotóművészet reprezentatív képviselője és Kádár Tibor festőművész vehette át Porga Gyula polgármestertől.

 

 

 

 

Vastag Csabáék koncertezetek
 
A műsor zárásaként a veszprémiek büszkesége, Vastag Csaba, Vastag Tamás és Janicsák Veca  adott koncertet. Az előadók a tehetségkutató versenyben elhangzott legnépszerűbb dalokból  válogattak, de elénekelték az Azért vannak a jó barátok... című slágert is. Megtelt a városközpont, sokan csak a koncertre érkeztek, a nézőtéren egy gombostűt nem lehetett leejteni. A fellépők nem okoztak csalódást a nézőknek. 

 

 

Szerintem

Találkozni. Együtt lenni. Összekacsintani.  Meghallgatni. Beszélgetni.  Azokkal, akikkel  talán hetekkel, hónapokkal, évekkel ezelőtt találkozott az ember, akiket szinte alig ismer már, de érzi, hogy valaha biztosan lehettek közös dolgaik, ha a másik  ilyen kedvesen köszön, mosolyog. Összetartoznak. Egy városban élnek, szeretik, féltik, büszkék rá, örülnek neki. Itt vannak a kulturális programokon, a Gizella Napokon, utcazene fesztiválon, ünnepi játékokon egyaránt. Ezért is jók ezek a rendezvények, hogy valamennyien érezhetjük: összetartozunk, ide tartozunk, összetartunk. Mi, veszprémiek.

Balla Emőke

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!