Borosta

2011.10.22. 16:00

Különcségével hódít a rapper

Pápa - "Tkyd, ez vagyok, a hang a gépedből, ha megszakad a szívem, a ti szívetekben ébred föl!" - hangzik egy tökéletesen kifejező mondat Németh József, vagy ahogyan underground körökben ismerik, Tkyd, az elismert pápai rapper immár két évtizedet felölelő munkásságából.

Polgár Tibor

A sokat megélt zenész főként a súlyos gondolatokkal fűszerezett, rendkívül erős, összetett szövegvilágával veszi le a lábáról a közönségét, illetve a zenei szakmát. Dalszövegei több mondanivalót, eszmeiséget hordoznak, mint a tehetségkutatók felfedezettjeinek összes száma. Tkyd eddig kiszorult a média fősodrából, de mindez nem zavarja őt. Teszi a dolgát őszintén, megalkuvást nem ismerve, mint mondja, soha nem csinálna magából bohócot a megélhetésért. 

- Először 1988-ban kaptam kézhez rapkazettát. A hazánkban akkor elérhetetlen amerikai és angol rapzenék szinte egy csapásra megváltoztatták az életemet. Nehéz lenne megmagyarázni, hogy mi fogott meg benne, de nem kell mindent feltétlenül megértenünk, mert akkor elveszhet a varázs. A pályafutásom 1991-ben kezdődött a Young Enemy nevű formációban. Ekkor még csak kalózkazettákat adtunk ki, és innen egy elég hosszú, rögös út vezetett az első gyári cd-m megjelenéséig - meséli Németh József, akinek most már számtalan album, valamint fellépés van a háta mögött, továbbá jelentős rajongótábora is.

Ennyi siker és rappel töltött év után még mindig azt állítja, ez még csak a kezdet. Számára most kezdődik a kitűzött cél elérése: átlépni azokat a sztereotípiákat, amik ezt a zenei stílust rétegzenévé degradálják.

- Rengetegen vannak olyanok is, akik a rapzenéhez ugyan nem vonzódnak, de a zenémet - pont a különc szövegvilága révén - nagyon kedvelik. A színpadra lépés számomra a szárnyak nélküli repülést jelenti. A koncertjeimen az emberek képesek fanatikusan viselkedni, ezt pedig nem sok előadó mondhatja el magáról. Emellett büszke vagyok rá, hogy engem csak imádnak, vagy nem ismernek. És mit szeretnék még elérni? Határ a csillagos ég! - fűzte hozzá a pápai rapper, majd megtudtam tőle, hogy nem hisz az ihletben sem. Egy jó zenei alap képes inspirálni őt, de neki szüksége van a csendre ahhoz, hogy a dalszövegek megszülessenek. Viszont ezek megírására bárhol, bármikor képes.

- Úgy érzem, ez egyfajta áldás, amiben megtaláltam az önkifejezés nekem legjobban megfelelő formáját. Naponta olvasok, és inkább a klasszikus irodalmat kedvelem. A szövegírástól az ember még nem válik íróvá vagy költővé. Én sem tartom magam költőnek, inkább csak egy erős nyelvi világgal megáldott MC-nek, aki túl tudott lépni a "telepi" szlengvilágon.

Talán ezért is van az, hogy a szövegeim más embereket is megérintenek - vélekedik Tkyd, hozzátéve, a rap üzenetét általában mindenki másképpen értelmezi, máshogyan éli meg. Bevallása szerint zenéjével olyan dolgokra, témákra, életérzésekre szeretné felhívni a figyelmet, amikre nem feltétlenül a hip-hop vagy a rap kifejezés hallatán asszociálnak az emberek.
 
- A célom, hogy mindez egyre több emberhez eljusson, és ezt hallgassák.


 

Német József meglátása szerint a rap sikere az egyszerűségében rejlik, továbbá abban, hogy nem törekszik kompromisszumokra és nem megalkuvó. - Ezenkívül a rap rendkívül nyers, egyszerűen a szemedbe mondja a tényeket: hé, haver, itt élsz és így élsz, amibe nem kell beletörődnöd! És hogy mekkora teret hódíthat még magának ez a műfaj? Az a befogadókon, azaz rajtatok múlik, szóval hajrá! - fogalmazott Tkyd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!