Bulvár

2015.02.03. 18:33

Dal 2015 - A devecseri Szabó Norbertet kérdeztük daláról

Az idei Dal 2015 versenyen ismét feltűnt dalával a devecseri születésű, Budapesten élő Szabó Norbert. Kedves ismerősként kértem beszélgetésre.

Czeidli József

- Tavaly a"zoknis" dallal berobbantatok. Milyen az utóélete ennek a számnak?

- A "zokni" megtette hatását. Egy működő dalnak megvannak a kötelező elemei, az egyik egy olyan szó vagy mondat, amely behúzza a hallgatót a dalba. Ettől a ponttól már "csak" fenn kell tartani a figyelmét. Dér Heni: Ég veled című dalában ezt sikerült megvalósítani. A tavalyi év legnépszerűbb magyar slágere lett, erről a rádiós játszási listák statisztikái tanúskodnak. Heni koncertjein a közönség a mai napig, és remélhetőleg még sokáig önfeledten skandálja a dal minden egyes sorát, frázisát.

- Hogyan készültetek a Dal 2015-ös versenyére?

- A Dal 2015 műsorába több szerzeménnyel is jelentkeztünk, és ismét sikerült bejutnunk Dér Heni: Ébresztő című dalával a legjobb harmincba. Véleményünk szerint volt erősebb dalunk is a beadottak között, a döntő bizottság mégis ezt választotta ki. Talán éppen a mai kor emberének ébredését ösztönző mondanivalója miatt. Szükség van a szemek felnyitására, sokan beszürkültek a hétköznapjaikba.

Dér Heni énekesnő Szabó Norbert szövegíróval (Forrás: Szabó Norbert fotóalbumából)

- Mi a véleményed a zsűri döntéséről, Pierrot kevés pontszámáról?

- Ahogy a klasszikus mondat szól: " A zsűri döntését tiszteletben kell tartani." Természetesen nem kell elfogadni, sem egyetérteni vele. Tanulni mindenképpen lehet minden visszajelzésből. Véleményem szerint a zsűri negyedik tagjául helyesebb döntés lett volna egy a mai könnyűzenében aktívan szereplő személy kiválasztása, így akár a korábbi rendnek megfelelően a tavalyi kiemelt sikereket elért győztes Kállay-Saundres Andrásé. Elképzelhető, hogy Pierrot pontozása mögött a szakmaival szemben inkább személyes érzések rejlenek, nem a dalok valódi értéke. Ez az az eset, amikor mindössze egy ember véleménye sokkal meghatározóbb, mint százezer másiké. De ez egy verseny, az ilyen helyzetekre fel kell készülni, a szabályokat el kell fogadni. Mi is így tettük. Büszkék vagyunk, hogy Burai Krisztián szerzőtársam immáron hetedszer, jómagam pedig már másodszor jutottam be az első harmincba. A Dal versenyén mi ezt is sikerként éljük meg.

- Dér Heni nem került be a döntőbe. Hogyan fogadta a versenyből való kiesést?

- Természetesen az első reakció ilyenkor mindig egy kis csalódottság, hiszen a dal és a produkció előkészítése nagyon komoly munkát, erőfeszítéseket igényelt a dal megírásától egészen a színpadi koreográfiáig. Az értékelés után megbeszéltük a történteket. Pierrot a műsor végén megkereste Henit, és igyekezett magyarázatot adni az általa adott pontszámra.

- Tervezel – e közönségtalálkozót az énekesnővel együtt szülővárosodban?

- A terv és a szándék régóta megvan, és voltak már kezdeményezések is a megvalósítására. Mindenképpen össze fogom hozni a Henivel való találkozást Devecserben, ahol együtt énekelhetik vele az Ég veled vagy az Ébresztő sorait. De addig is ajánlom  a közelmúltban megjelent Intro című albumát,melynek legtöbb szövegét én írtam, s angol fordítását a szintén volt devecseri Mázár Péter zenésztársamnak köszönhetjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!