Közösen dolgoznak fel témákat tanárok és diákok

<b>Veszprém</b> - Új tanítási módszert vezettek be a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában, melynek lényege, hogy a tanulók kisebb csoportokban együtt készülnek fel egy-egy témából, melyből aztán közösen adnak elő egy produkciót.

Mátyus Tamás

Eddig kivétel nélkül zenei témákkal foglalkoztak, most először azonban a korábbi munkák sikerein felbuzdulva elérkezettnek látták az időt, hogy egy komolyabb, több tantárgyat érintő projektbe vágják a fejszéjüket: ez pedig egy Carmina Buranából vett idézet alapján Félre könyvek…! Boldog élet útja vár…! címmel a középkor bemutatása volt. 


Három napig készültek műsoraikra a konzis diákok. Előadásaik ezentúl beépülnek majd a tantervbe 
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)


Kilenc alprojektet hirdettek meg, egytől egyig figyelemfelkeltő, elgondolkodtató címmel, melyekre előbb 10-15 tanuló jelentkezhetett (megjelölve két másik lehetőséget is, arra az esetre, mégsem férne bele az első helyen választott csoportba), majd utána osztottak két-három tanárt is hozzájuk.  

- Nem feltétlenül a szaktanárok kapták a különféle témákat - emeli ki Kováts Péter igazgató, és gyorsan hozzáteszi: így nekik is kihívás volt az együtt dolgozás, ugyanúgy gyűjtötték az információkat, mint a diákok, és közösen készítették el a műsort is.


Érdemes megfigyelni a témacímeket: a gasztronómiáról szólt A csóri csuka mája, a nagy pestisjárványról az Ép testben épp, hogy élek, a tánczenéről és az udvarlásról a C-dúr, D-dúr, Truba-dúr, de találhattak a középkori várakról, a fénymisztikáról vagy épp az István-Koppány csata veszprémi vonatkozásairól is feladatot  utóbbi esetben rockopera-készítést  a diákok. 

A lényeg a kreativitás volt, minél ötletesebb előadásokat vártak tőlük, melyekbe minél több, a témához kapcsolódó ismeretanyagot kellett beleszőniük. 

Hétfőtől kezdhették el a felkészülést, szerda délután pedig már kész kellett, hogy legyen a műsor, melyek után koraeste igazi középkori lakoma várta a résztvevőket, fatálakban, ám a kor szokásainak megfelelően evőeszköz nélkül.

- Természetesen ilyenkor az órarend is megváltozik - teszi hozzá az igazgató, az egyes tantárgyak helyett napokig együtt készülnek tanárok-diákok, hogy csiszolgassák, tökéletesítsék azt a végterméket, amit aztán a többiek elé tárnak.  

A teljes cikket a Napló pénteki számában olvashatva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!