Mintaprojekt az állatkertben

<b>Veszprém</b> - Több mint húsz százalékkal spórolhat a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark éves fűtésköltségén, ha sikerül korszerűsítenie fűtési rendszerét. Ehhez a KEOP-hoz (Környezet és Energia Operatív Program) pályáznak.

Németh F. Bernadett

Az állatkertben most vezetékes, tartályos gázt és villanyt is használnak a fűtéshez. A legtöbb épület szigetelve sincs, így van mit javítani a több évtizedes rendszeren. Az új rendszert a Hárskúti Megújuló Energia Központ munkatársaival tervezték meg, tudtuk meg Török László állatkert igazgatótól. 

Az állatkert három pontján peletkazánt helyeznének el: a nagymacskák és a madárház mellett, a gazdasági udvar környékén és a Gulya-dombon. A megújuló energiát használó rendszer elemei láthatóak lennének a látogatók számára is, hiszen „ez az országban még nem annyira ismert módszer. 

Az állatkerti látogatók egyúttal az alternatív tüzelési módszerekről is tájékozódhatnának, hiszen a rendszerbe napkollektorokat is beállítanak. A napkollektorok által felmelegített vizet a villanymelegítőkbe pumpálják, így a kevésbé napsütéses napokon sem kell lemondani a melegvízről. 

A napkollektorok viszont még kevés napsütéses óraszámmal is jelentősen segíthetnek a melegvíz-termelésen, hiszen nem mindegy, hogy mennyire hideg a víz, amit melegíteni kell. 
 
A megvalósíthatósági tanulmányterv kitér a z épületek szigetelésére is. Az egész beruházás 41,2 millió forintba kerül. Tavaly a KEOP ehhez 40, az előzetes információk alapján azonban idén akár 80 százalékos támogatást nyújt. A pályázatokat valószínűleg tavasszal írják ki.

Török László elmondta: sokan kérdezik, miért nem trágya alapú biomasszával fűtenek. Ennek oka, hogy az állatkerti állatok trágyája erre nem alkalmas: sem mennyiségében, sem minőségében. A peletkazánokba szánt faaprítékot viszont egyszerűbb előteremteni. 

Fűteni az állatkertben is muszáj: az egzotikus állatok elpusztulnának a fűtetlen helyiségekben. Az oroszlánnak például 16, de a majmoknak - fajtól függően - 18-22 fokra van szükségük. 
 
Amint a minisztérium kiírja a pályázatot, az állatkert benyújtja a dokumentációt a fűtés korszerűsítésére. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!