Új utakon a gépjárműoktatás

Veszprém - Jelenleg az ország több autósiskolájában tesztelik azt a szerkezetet, amivel azokat az oktatókat akarják kiszűrni, akik nem tisztességesen dolgoznak.

Halmos György

A szerkezet lehetőséget biztosít arra, hogy nyomon kövessék: az oktató annyi időt töltött-e a tanulóval és annyi kilométert vezetett-e, amit elszámolt, illetve amennyi kötelező. 


Az oktatójárműbe épített készülékkel lehetőség van arra, hogy nyomon kövessék, teljesítette-e a tanuló az előírt vezetési normát
(Fotó: Penovác Károly)


- Jelenleg két típust is tesztelnek, az egyik online rendszerű, azaz a gépkocsi nyomon követésére is alkalmas - tudtuk meg Varga Józseftől, az Autósiskolák Szakmai Érdekegyeztető Fórumának alelnökétől. 

Több gépjármű-szakoktató egybehangzó véleménye szerint a kilométerelszámolással kapcsolatos problémák inkább a fővárosban jellemzőek. 

- Az oktatás díjai nagyon különbözőek, mivel a szolgáltatás szabadáras, jelenleg százezer forintba kerül egy B-kategóriás jogosítvány megszerzése. 

Ez az összeg minimális nyereséget tartalmaz, tehát, ha valaki ennél jóval olcsóbban hirdeti meg a tanfolyamot, akkor azzal valami nem stimmel - mondta Varga József. 

Annak ellenére, hogy a szolgáltatás szabadáras, a tétetelek, így az üzemanyagár, a munka és kilométerdíj elvileg nem teszi lehetővé, hogy az iskolák árai jelentősen eltérjenek egymástól. 

Az oktatójárműbe épített készülékkel lehetőség van arra, hogy nyomon kövessék, valójában hány kilométert vezetett a tanuló, illetve teljesítette-e az előírt vezetési normát. 

A rendszerhez tartozik egy hordozható pendrive, amit az óra megkezdése előtt a szerkezetbe kell helyezni, a gép arra rögzíti az adatokat. 

Vizsga előtt egy számítógép olvassa le, elemzi az adatokat, és ha nincs meg a követelmény, akkor nem engedi vizsgázni a tanulót. 

Lehetőség lesz arra, hogy a tanuló által befizetett pénzből vonja le a megtett kilométer és vezetési órák alapján a rendszer a pénzt, így elkerülhető az átláthatatlan pénzmozgás is. 

Sőt, a rendszerrel még az üzemanyagár változásait is nyomon tudják követni, vagyis a növekedés, illetve a csökkenés azonnal megjelenhet az díjakban. 

Ugyanakkor a szerkezet a papíralapú munkát nem váltja ki még sokáig. 

A két rendszert jelenleg tesztelik, több hiányosság is felmerült, vannak akik szerint az alkalmazás az adatkezelés területén alkotmányos aggályokat is felvet, azonban azt valószínűsíteni lehet, hogy segíteni fogja azokat az oktatókat és cégeket, amelyek tisztességesen működnek. Ezek is érdekelhetik