Ha reped a fal, összevarrják - Megmenthető a kedvenc ház

Balatonfűzfő - Ma már nem kell fejvesztve csomagolni, új otthon után nézni, ha süllyed a ház, vagy a terasz, esetleg repednek a falak: a ház cölöp kerül, a falat meg összevarrják.

Németh F. Bernadett

Szerkezetmegerősítésre abban az esetben van szükség, ha egy épületen valamilyen szerkezeti elem tönkremegy vagy meglévő épületen olyan funkcióváltás merül fel, mely az addigi terhelésnél nagyobb terheléssel jár. 

Felmerülő probléma megoldására azért érdemes a megerősítést választani, mert az egy vagy akár több jelentős előnnyel járhat a szerkezet bontásával és újraépítésével szemben, tudtuk meg Vándor Róberttől,  egy szerkezetmegerősítéssel foglalkozó balatonfűzfői cég ügyvezetőjétől. 
 
Ezek az okok többfélék lehetnek, elsősorban pénzügyiek. Az olcsóbb megoldás mellett több előnyős tulajdonsággal is járhat egy szerkezetmegerősítés. 

Ilyen például a gyorsabb kivitelezési idő, a járulékos munkák mennyiségének jelentős csökkenése. Műemléképület esetén más megoldás szóba sem jöhet.
 
Szerkezetmegerősítési eljárások alkalmazhatók az épületeken egyenként, de a leghatásosabb módszer a megerősítési technológiák valamilyen kombinációja. 

Az összetett probléma kezelésére általában azért is van szükség, mert a szerkezeti problémák is általában összetettek. 

Például egy alépítményi sérülés (süllyedés) fal, födém és áthidaló sérüléseket is vonhat maga után, ezért szükséges általában egy épület megerősítése során több technológiát is alkalmazni. Azokban az esetekben ahol csak egy-egy különálló szerkezeti elem sérül, egyszerűbb megerősítési módszer is alakalmazható. 

Meglévő épület megerősítésénél sokszor felmerül az a probléma, hogy építészeti okok miatt nem lehet a statikai szempontból a legegyszerűbb eljárást alkalmazni, ezekben az esetekben egyszerűbb problémák esetén is szükséges lehet összetettebb technológiák alkalmazása.  

Megerősítések megtervezésénél tapasztalatok szerint figyelembe kell venni az összes felmerülő építészeti és egyéb igényt és ezek figyelembevételével lehet optimális megoldást találni a feladatra. 

Az esetek túlnyomó többségében, többféle megoldás vagy megoldás kombináció is lehetséges, ezeket mérlegelve kell kialakítani a végleges technológiát. 

A balatonfűzfői cég legtöbbször úgynevezett cölöpözést rendelnek meg, amikor is a talaj teherbíró képessége miatt cölöpöket sajtolnak a földbe, erre kerül a vasbeton tartószerkezet. Ez új házaknál és meglévőknél is alkalmazzák. 

Csak szakemberrel!

Az épület alapozás javítása, megerősítése az egyik legnehezebb, és legdrágább beruházás. Ezért nagyon fontos a kivitelezés előtt a szakszerű és alapos állapotfelmérés, tervezés és kivitelezés. 

Ez csak úgy biztosított, ha megfelelő referenciákkal bíró, tapasztalt statikust vagy építészt bízunk meg a feladattal, aki a kivitelezést mindvégig felügyeli és felelősséget vállalal az elvégzett munkájáért. Ugyanezen elváráosk vonatkoznak a kivitelező cégre is. 

(Illusztráció: archív)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!