Erősödik a szélsőjobb - Az antifasiszták a mai kor problémáira összpontosítanak

Veszprém - Napjainkra a volt a szovjet utódállamok fiatal demokráciáiban megerősödött a szélsőjobb. Ennek az az oka, hogy az emberek nagy többségében nincs meg az a demokratikus mentalitás, mellyel ezt ki tudnák szorítani.

Varga Domokos Péter

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke mondta ezt el tegnap délelőtt, sajtótájékoztatón. Hanti Vilmos szólt arról, a fasisztoid áramlatok a nyugati államokban is megjelennek, de ott az állami vezetők, a politika és a civilek elsöprő többsége közösen lépnek fel ellenük, visszaszorítják azokat. Példaként említette, hogy a kormány elhatárolódott a neonácik Budára tervezett felvonulásától, de nem tette meg ugyanezt a Jobbik által a szlovák nyelvtörvény ellen szervezett tüntetéseknél.

A MEASZ elnöke örömét fejezte ki amiatt, hogy a városnak Debreczenyi János személyében olyan polgármestere van, aki a Cozma-gyilkosság után elhatárolódott a szélsőségektől, és ezért Radnóti-díjat is kapott.

Életkoruk miatt antifasiszta ellenállók már alig vannak köztünk, és egyre kevesebben lesznek. Ennek ismeretében hogyan képzelik szervezetük jövőjét? - érdekődött lapunk. Hanti Vilmos elmondta, tevékenységüket egyre inkább a mai kor problémáira összpontosítják, tavaly ősszel szervezetük nevét kiegészítették, ma a teljes nevük Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért. - Veszprém megyében ennek az ideológiának a jegyében alpítottuk meg a MEASZ ifjúsági szervezetét - tette hozzá Kerecsényi Zoltán, a szervezet megyei elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!