Orbán: sorsfordító küzdelem előtt állunk

Ez a zászló azt jelenti, hogy egy nagy, sorsfordító küzdelem kezdődik Magyarország számára - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Budapest XXII. kerületében, az 1948-ban lerombolt, most újjáépített nagytétényi országzászló felavatásán.

Kiss Nikolett

A pártelnök szerint küzdelmük igazi nehézsége abban rejlik, hogy nem a választásokig tart, a célja pedig nem pusztán a választások megnyerése, az csupán egy nélkülözhetetlen lépcsőfok. Az igazi küzdelem - emelte ki - utána jön: Magyarországot ugyanis újjá kell építeni. Orbán Viktor szerint ráadásul a múlt, azaz a mostani jelen gáncsolni próbál majd ott, ahol tud, hiszen vissza akar majd térni.

Orbán Viktor közölte: azért jött ide, mert hiszi, hogy mindig van lehetőség jó irányba fordulni, újjáépíteni azt, amit leromboltak. Mint fogalmazott, minden zsákutcából ki lehet jönni, ha máshol nem, ott, ahol befordultak.

 

"Nekünk, akik felelősséget érzünk Magyarország sorsáért, immár nem az a dolgunk, hogy a bajokon rágódjunk, hogy emésszük magunkat az elpazarolt évek miatt, hanem hogy véghezvigyük, amivel a történelem megbíz bennünket", hogy legkésőbb öt hónap múlva győzelemre vigyük Magyarország ügyét, aztán újjáépítsük Magyarországot - hangsúlyozta ünnepi beszédében. "Elég erősek vagyunk, hogy győzzünk, és elég erősek leszünk, hogy megvédjük győzelmünk."

Orbán Viktor szerint 1956 példája azt mutatta meg, hogy Magyarország igazi hangja a józan ész hangja, nem a szélsőség, nem a diktatúra, nem a pénz, nem a gyűlölet hangja, hanem a józanul cselekvő, gondolkodó magyar emberek hangja.

"Én ezt a hangot hallom ma is" - jegyezte meg. A Fidesz elnöke beszédében országgyűlési képviselőként és egy kormányzásra készülő párt elnökeként is köszönetet mondott azért, hogy a nagytétényi országzászló ünnepélyes átadásának dátumául október 23-át választották.

Az 1990-ben összeült első szabad Országgyűlés az 1956-os forradalom alapján állt - emlékeztetett, majd hozzáfűzte: olyan új kormányt szeretne látni Magyarország élén, amely hivatását az ,56-os fundamentumokon állva teljesíti be. 1956 óta is akadtak Magyarországon jó néhányan, akik azt hitték, hogy lehet az embereket semmibe véve kormányozni az országot - mondta. Az ilyen kormányokat azonban eléri a végzet, mert nemcsak megrövidítik, hanem le is nézik az embereket - vélekedett. Nagyot tévednek, amikor nem adják meg a mindenkinek kijáró tiszteletet, elismerést; tévednek, és ez lesz végső bukásuk oka, amikor nemcsak a hatalom bársonyszékeiből kell távozniuk, hanem szembe kell nézniük a tettek következményeivel, és vállalniuk kell a felelősséget hivatali visszaélésekért - fogalmazott Orbán Viktor.

Mint mondta, az országzászlót állító dédapák az örök, a történelmi Magyarország igazságát hirdették, úgy gondolták ugyanis, hogy "összetartozásunk nem szorul magyarázatra"; ami a földrajzi Magyarországtól elvétetett, a lelkinek mindig része maradt.

Azért vontak fel most egy zászlót, mert egy új küzdelem kezdődik - hangsúlyozta, majd kijelentette: "én már régóta készülök erre a pillanatra, erre a küzdelemre, amelynek tétje rendkívüli." Az ő nemzedékének életében talán soha nem adódik még egy olyan pillanat, amikor Magyarországon végérvényesen lezárhatják az átmenet korszakát, és teljesen új fejezet nyílhat - mondta.

Hangsúlyozta: az ,56-os magyar forradalmárok építettek és nem romboltak, nem volt káosz, nem volt anarchia, nem szabadult el a bűnözés; józan ésszel vitték végbe a változást, és nem engedtek teret a szélsőségeknek. Az ,56-os forradalmárok valójában az európai civilizációhoz méltó, törvényes rend helyreállításáért harcoltak - mondta.

A pártelnök véleménye szerint az embereket ma összeköti az, hogy az elkerülhetetlenül bekövetkező változástól mindenki józan megoldást vár: a szélsőségek ugyanis nem hoznak alkotó korszakot, csak szembefordítják egymással az embereket, ezzel szemben a józan ész képes egységet teremteni. Mint fogalmazott: a józan ész erős, a szélsőség viszont erőtlen, rombol, amikor a diktatúra ruhájába bújik, amikor a pénzügyi diktátumoknak veti alá az emberek életét, amikor kormányoz, és amikor "költségvetést eszkábál az Országgyűlésben".

"A zászló már odafönn lobog, hamarosan indulnunk kell. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" - zárta beszédét Orbán Viktor a több ezer ünneplő ember előtt. A tömegben nemzeti zászlók lobogtak, és sok településtáblát is lehetett látni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!