Adrienn időben váltott - Logisztikusból szélvédőjavító

A magyarokról azt tartják, hogy nehezen váltanak. Amíg egy amerikai élete során akár tucatnyi szakmát is kipróbál, mi onnan szeretnénk nyugdíjba menni, ahol hajdan a munkát kezdtük.

Győrffy Árpád

Ha így is volt valamikor, egyre inkább a múlté az ilyen gondolkodás. Ha nem jött be, amit magaddal terveztél, válts mielőbb! - tartják nálunk is egyre többen, köztük Magyar Adrienn is, akivel az egyik bevásárlóközpont parkolójában felállított szélvédőjavító sátor alatt futottam össze.
- Logisztikusnak tanultam, de ahogy sokan mások, én is munkanélküliként kezdtem a pályámat - meséli az előzményeket, miközben egy furgon szélvédőjébe masszíroz, présel valami mézszerű anyagot.

- A párom dobta fel a labdát, hogy kipróbálom-e magam? Ha szeretnék pénzt keresni, akkor jöjjek és próbáljam meg a szélvédőjavítást. Akkor ő már régebb óta ezzel foglalkozott. A hegesztő szakmát és a 10-12 éven át tartó vendéglátózást cserélte fel erre, amikor a barátjával belevágtak a szélvédőjavításba.
Ez a munka nem önálló szakma, magyarázza Adrienn. A később őt megtanító férje attól leste el a fogásokat, aki a munkához szükséges speciális ragasztót, egy UV fényre szilárduló műgyantát nálunk forgalmazza.
- A ragasztót belepréseljük a repedésbe vagy a felverődés okozta mélyedésbe, ezzel stabilizáljuk a szélvédő állapotát, megakadályozzuk, hogy az üveg továbbrepedjen. A lényeg, hogy a keletkezett sérülést teljesen kitöltsük, mint a fogat a töméssel.
A gyári eredeti, még nem cserélt szélvédők javításánál örök garanciát adnak a munkára. A cserélt szélvédőknél már nem lehetnek ennyire biztosak az eredményben, mert a csere miatt feszültségek lehetnek az üvegben.
- A legfontosabb, hogy a javításnál tiszta és száraz legyen a sérülés, ezért a keletkezés után a lehető leggyorsabban ki kell javítani. Ideiglenesen segíthet, ha valamilyen átlátszó anyaggal leragasztjuk, mert akkor az ablaktörlővel nem töröljük bele a koszt. De ez csak nagyon rövid ideig lehet rajt, mert beleéghet a sérülés helyébe, esős időben pedig akadályozhatja a kiszáradást.
Adrienn szerint a hosszú repedés sem akadály. A párjának a javítási rekordja két méter körül volt egy Neoplan busz szélvédőjén. Persze, az ilyen munkának meg is kérik az árát, de a javítás így is csak töredékébe kerül egy szélvédőcserének. Adrien ekkora javítást még nem csinált, de úgy érzi, megfelelt a próbán, és anyagilag is bejött a váltás.
- Különösen a nyári időszak jó, amikor jönnek a turisták, és mások is többet mozognak kocsival. Ilyenkor nagyobb az esély, hogy felpattan egy kő a szélvédőkre. A mostani felhőszakadásos időszak meg különösen sok munkát ad, mert a nagy eső rámossa a zúzalékot az útra, ahonnan sokáig nem takarítják le. A légkondik is segítenek, hogy több munkánk legyen, mert a belülről hűtött, kívülről forró üveg könnyebben reped, ha rápattan egy kavics.
Persze, ha örül is a sok munkának, nem kíván senkinek sem rosszat. - Kavics mentes jó utat! köszönt el tőlem is, ahogy minden kuncsafttól hagyományosan búcsúzik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!