Ghána-Uruguay a negyeddöntőben

Ghána lesz Uruguay ellenfele a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében, miután szombaton, hosszabbítás után 2-1-re legyőzte az Egyesült Államok csapatát.

MTI

A mérkőzés első gólját Kevin-Prince Boateng szerezte az ötödik percben, majd a második félidőben Landon Donovan 11-esből egyenlített, ezzel ő lett a vb-k történetének legeredményesebb amerikai futballistája. A továbbjutást érő gólt Asamoah Gyan lőtte a hosszabbítás harmadik percében.
    Az első afrikai vb-n a kontinenst immár egyedüliként képviselő ghánaiak jövő pénteken találkoznak az uruguayiakkal.

    Eredmény, nyolcaddöntő:
Ghána-Egyesült Államok 2-1 (1-0, 1-1, 2-1) - hosszabbítás után

Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion, 25 ezer néző, v.: Kassai Viktor
    gólszerzők: Boateng (5.), Gyan (93.), illetve Donovan (62., 11-esből)
    sárga lap: Jonathan (61.), Ayew (92.), illetve Clark (7.), Cherundolo (17.), Bocanegra (68.)

    Egyesült Államok:
 
Howard - Cherundolo, DeMerit, Bocanegra, Bornstein - Dempsey, Bradley, Clark (Edu, 31.), Donovan - Altidore (Gomez, 90.), Findley (Feilhaber, a szünetben)

    Ghána:
Kingson - Inkoom (Muntari, 113.), Pantsil, Mensah, Jonathan, Sarpei (Addy, 73.) - Annan, Boateng (Appiah, 78.) - Asamoah, Gyan, Ayew

    I. félidő:

    5. perc: az amerikaiak a félpályánál eladták a labdát, Gyan remekül passzolt Boatenghez, aki egy csel után 17 méterről a kapu jobb oldalába lőtt (1-0).
    18. perc: Ghána végezhetett el szabadrúgást a kaputól 20 méterre, bal oldalról, Gyan a hosszú sarkot célozta meg, Howard csak kiütni tudta a labdát az erős, jól helyezett lövés nyomán.
    35. perc: ghánai labdavesztés után indulhattak meg az amerikaiak, a jobb összekötő helyén Findley 15 méterről tisztán lőhetett, Kingson lábbal védett.

    II. félidő:
       47. perc: Altidore passzolt Feilhaberhez, aki lefordult védőjéről, s öt méterről jobb külsővel nagy helyzetben lőtt kapura, Kingson nagy bravúrral hárított.
    62. perc: Dempsey hámozta át magát egy ghánai védőn, majd a 16-oson belülre érve Jonathan szabálytalanul állította meg őt, ezért Kassai Viktor játékvezető tizenegyest ítélt. A büntetőt Donovan értékesítette a bal oldali kapufa "közreműködésével" (1-1).
    76. perc: Bradley kapott nagyszerű indítást a leshatáron, a kapu felé fordult, 13 méterről lőtt, Kingson védett.
    81. perc: Altidore ugrott meg egy hosszú indítással, s Mensah szorításában 10 méterről próbálkozott gólszerzéssel, de labdája elsuhant a bal kapufa mellett.

    Hosszabbítás:
    I. félidő:
    
    93. perc: Ayew hosszan előreívelt labdájára Gyan csapott le, Bocanegra még fellökni sem tudta, az afrikai támadó pedig 13 méterről a kapu közepébe bombázott (2-1).
    
    Gyors ghánai góllal indult az összecsapás, az afrikai együttes a stabil védekezésből könnyedén jutott át az amerikaiak középpályáján, ennek eredményeként több veszélyes lehetőséget is kialakított. A tengerentúli gárda csak elvétve jutott el a kapuig, de a 30. percben megváltozott a helyzet, Bob Bradley szövetségi kapitány taktikai változtatásának köszönhetően. Edu beállításával ugyanis feljebb tolta a védekezést, s így sokkal több komoly helyzetet tudott teremteni csapata a ghánai kapu előtt.
    A megerősített középpálya közreműködésével az amerikaiak sorozatosan az ellenfél védelme mögé kerültek a szünet után, de az egyenlítéshez Dempsey egyéni alakítása és Donovan magabiztos büntetője kellett. A ghánaiak szerb szövetségi kapitánya, Milovan Rajevac nem reagált különösebben a rivális taktikai változtatására, így az afrikaiak játéka jelentősen visszaesett, ellenfelük jóval veszélyesebben futballozott ebben a szakaszban.
    A rendes játékidőben egyik gárda sem tudta kiharcolni a győzelmet jelentő gólt, a hosszabbítás azonban Asamoah Gyan remek egyéni alakításával és nagyszerű találatával indult. A vezetés birtokában a ghánaiak már jobban odafigyeltek a védekezésre, igaz, az amerikaiak így is folyamatosan nyomás alatt tartották a kapujukat, de próbálkozásaik nem jártak eredménnyel.
    Ghána a harmadik afrikai együttes, amely eljutott a negyeddöntőig világbajnokságon. Korábban ez Kamerunnak (1990) és Szenegálnak (2002) sikerült.

Címkék#foci vb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!