Mindennapi szemetünk - Az egészen fiatalokat kell nevelni tudatos természetvédelemre

Borsosgyőr, Kéttornyúlak - Sötét éjszaka van, teherautó fordul a két községet összekötő útra. Néhány méter után kikapcsolt fényszórókkal megáll, majd kiüríti a platót és gyorsan távozik. A szemét viszont ott marad. Akár így is történhetett a legújabb illegális szemetelés.

Nagy Imre

Gyurom János a Balaton-felvidéki Nemzeti Park polgári természetvédelmi őre. Ő fedezte fel a veszélyes hulladékot.

- Néhány napig volt itt a szemét. Tüntetően, az út közepén, mintha direkt bosszantani akartak volna vele. Televíziók, monitorok, ülőgarnitúra, ágynemű, veszélyes hulladék. A bejelentésemet követően kijöttek a rendőrök, és valószínűleg ők intézkedtek az elszállításáról.

Gyurom János harminc éve küzd az illegális szemétlerakókkal Pápán és környékén kisebb-nagyobb eredménnyel. Előfordultak ütközések, mert ebben az esetben csak a tettenérés vezethet eredményre. Ő ezt tette, sőt le is fotózta az elkövetőt. A fénykép megjelent az újságban, de az őr ellen akartak eljárást indítani a személyiségi jogok megsértése címén.

- Ha ez így működik, akkor miről is beszélünk? Egyébként a Kéttornyúlak-Borsosgyőr utat előszeretettel használják a szemetelők. Itt sötét van, kihalt a környék, hát itt szórják el a hulladékot. A mostani eset minden eddigit felülmúlt - mondja a felháborodott természetvédő.

Ő az emberiség, a környezet elleni merényletnek könyveli el a szemetelést. Szerinte nem véletlen a gyakori szélsőséges időjárás. A viharokat, hurrikánokat, az árvizet mind a környezetromboláshoz tudom csatolni. Megrázza magát, mozog a Föld, egyik nap 35 fokos meleg van, a másikon tíz fokkal kevesebb.

- Nagyon jó csapatom volt abban az időben, amikor még vadásztam. Indítottam egy akciót: Vadászok a természetért. Több alkalommal kitisztítottuk a járiföldi parkolót, a felelőtlen turisták után szedtük a szemetet. A Napló Együtt a tiszta környezetért! akciójára is beneveztünk, megnyertük, oklevelet és a vele járó jutalmat kaptuk - mutatja a bekeretezett dokumentumokat János.

Az akciót követően három nappal már újra ott volt két vontatóra való szeméthegy. Később tárgyalt az illetékesekkel, akik megértették, hogy a parkolót és környékét, az értékes erdőt csak úgy védhetik meg, ha sorompót tesznek a bejárathoz. Azóta a parkoló tiszta.

Gyurom János régóta foglalkozik gyerekekkel, madarakat, növényeket ismernek fel a határozók segítségével, bolyonganak az erdőben, vagy ülnek bent a madármegfigyelő helyen, és figyelik a természetet.

- Tudják a fiatalok, hogyan viselkedjenek az erdőben, és azt is, hogy mit kezdjenek a szeméttel. Óvodások és alsó tagozatos diákok. A jövőnk és Földünk érdekében valahol ennél a korosztálynál kell elkezdeni a tudatos természetvédelemre nevelést - fogalmaz az ismert természetfotós.

A küzdelem nem volt hiábavaló

A harminc év küzdelem nem volt hiábavaló, úgy érzékeli, hogy Pápa környékén ma sokkal kevesebb az illegális szemétlerakó. Sokszor ütközik falakba, alább is hagyna a lelkesedése, de mindig arra gondol, hogy az unokái is ezen a világon élnek, és sokkal jobb, szebb környezetet szeretne nekik hátrahagyni, mint amilyen a mostani. Ennek a generációnak ki kell halnia ahhoz, hogy a fejekben letisztuljon a tudatos környezetvédelem, a helyes magatartás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!