Segít az EP és a vöröskereszt is a vörösiszap károsultjainak

A kitelepített kolontáriaknak az Európa Parlament képviselő asszonyai is vittek segélyt több millliós értékben. Egy teherautónyi gyógyszerrel, tartós élelmiszerrel érkeztek, de mint mondták, számíthatnak a károsultak nemzetközi segítségre is. A vöröskereszt ugyancsak segít, adományokat gyűjt.

Tóth B. Zsuzsa

Herczog Edit EP-képviselő szólt a környékhez való családi kötődéséről, és leszögezte, hogy az ország az árvíznél a tavasszal már bebizonyította, hogy össze tud fogni, ha baj van. Bizalmát fejezte ki, hogy a kormány mindent megtesz, hogy a károsultak teljes kárpótlást kapjanak. A szocialista frakció alelnöke hozzátette, hogy minden további segítséget megadnak. Úgy fogalmazott, hogy a veszélyes és nem veszélyes hulladák tárolásáról határoznia kell a jövőben a parlamentnek. Dr. Gurmai Zita képviselő asszonnyal együtt elmondták, lényeges, hogy a házak helyreállításán túl a földterületek is mielőbb művelhetőek legyenek. Ehhez, valamint a gyár működéséhez is szükség van nemzetközi segítségre, amely akár Brazíliából is érkezhet. A következő katasztrófa az lenne, ha a gyárat nem tudnák tovább működtetni, több ezer ember léte forogna kockán. Az is fontos a jövőben, hogy megállapítsák milyen óvintézkedések szükségesek, hogy ilyen ne történhessen a jövőben. Továbbá el kell készíteni egy tervet arra nézve, ha hasonló eset történik. Tudni kell majd, hogy milyen segítséghez lehet nyúlni, az unióban működő ipari üzemek biztonságos működését lehetővé kell tenni. A cégnek pedig kötelező biztosítása kell, hogy legyen, méghozzá olyan szintű kárra, amilyet okozhat. Kunhalmi Ágnes elnökségi tag úgy vélekedett, hogy a legnagyobb segítséget a kormány nyújthatja. Az MSzP arra ösztönzi majd a kormányt, hogy teljes kártalanítást kapjanak a lakók és a dolgozók mielőbb visszatérhessenek a gyárba.

A vöröskereszt most is segít

Habsburg György a Magyar Vöröskereszt elnöke az ajkai sportcsarnoknál úgy nyilatkozott lapunknak: legfontosabb most, hogy nyugodtak legyenek a kitelepítettek. Amellett a vöröskereszt az újjáépítés érdekében is megtesz mindent, adományokat gyűjt, lehetőség szerint leginkább anyagi segítséget kér. A borsodi árvíznél már megtapasztalták, hogy mit kell ilyenkor tenniük, ez a helyzet sem sokban különbözik, legalábbis bizonyos szempontokból. Segítik továbbá az önkormányzatokat is az újjéépítésben, a javítások során, hogy mielőbb visszatérhessenek házaikba a lakók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!