Büntetett előéletű férfi volt a harmadik kispest bankrabló

Budapest - Egy büntetett előéletű 51 éves budapesti férfi volt a pénteki kispesti bankrablás harmadik elkövetője, a gyanúsítottat vasárnap délután fogták el a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai segítségével - közölte hétfőn a rendőrség.

MTI

Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a férfit este 7 óra körül a VII. kerületi Dózsa György és Thököly út sarkán fogták el. Az elrabolt 2, 8 millió forint még hiányzó, "jelentős" részét megtalálták a fegyveres férfinél, ám a bankjegyeket a biztonsági festékpatron már megfestette.
   
A főkapitány elmondta, hogy a férfit nem is vették őrizetbe, hanem büntetés-végrehajtási intézetbe vitték, ahol egy másik ügy miatt már meg is kezdte egyéves jogerős börtönbüntetésének letöltését.
   
A kispesti tűzpárbajban lelőtt egyik bankrablóra utalva Tóth Tamás úgy fogalmazott: sajnálják az elveszett emberéletet, de mindenkinek, aki a budapestiek biztonságát veszélyezteti, vagy rendőrre fegyvert fog, azzal kell számolnia, hogy a rendőrség meg fogja védeni a polgárait, a rendőreit.
   
Fülöp Valter, a főkapitány bűnügyi helyettese a szombati "hírzárlatot", a nyomozással kapcsolatos tájékoztatás elmaradását azzal indokolta, hogy egy folyamatban lévő nyomozás részleteiről nem adhatnak felvilágosítást a médiának. Szavai szerint az eredmény őket igazolja, mert ha szombaton információt adtak volna a sajtónak, akkor még most is kutatnának a harmadik elkövető után.
   
Fülöp Valter cáfolta azt a médiában megjelent információt, amely szerint azért volt könnyű elfogni a harmadik elkövetőt, mert a társa "feldobta".

A bűnügyi helyettes közölte: továbbra sem adnak tájékoztatást a médiának a nyomozás "taktikai" részleteiről,  ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a BRFK munkatársai rendkívül bravúros nyomozás eredményeként jutottak az elkövető nyomára, akit a társzervekkel együttműködve, a TEK munkatársainak köszönhetően fogtak el.
   
A bűncselekménnyel kapcsolatos legfrissebb információként azt közölte, hogy hétfőn hajnalban előkerült az a gépjármű is, amellyel a kispesti bankrablás helyszínére érkeztek az elkövetők.
   
Tóth Tamás főkapitány egy másik ügyről szólva elmondta, hogy szombaton Törökbálinton elfogtak egy lopott gépkocsival menekülő férfit, aki megpróbálta elütni az őt megállítani akaró rendőröket.
   
A két elfogásra, illetve felderítésre utalva azt hangsúlyozta: ez üzenet azoknak, akik hasonló bűncselekményeket akarnak elkövetni. Mint mondta, a BRFK minden törvényes eszközt meg fog ragadni, hogy minél gyorsabban elfogja az elkövetőket.
   
Fülöp Valter a törökbálinti esettel kapcsolatban arról számolt be, hogy az "ámokfutó" terhére rónak egy november 20-ai budaörsi autólopást is, így a férfit a hivatalos személy elleni erőszakon túl kétrendbeli gépjárműlopással gyanúsították meg.
   
Jelezte azt is: az elkövető drogfüggő, ezért vizsgálják, hogy az ámokfutást bódult állapotban követte-e el.

Kérdésre válaszolva a rendőri vezetők közölték: még keresik a kispesti rabláshoz használt egyik fegyvert. Ugyancsak újságírói kérdésre azt is elmondták: a szombaton, a VII. kerületben elfogott férfi korábban már követett el fegyveres rablást és különböző vagyon elleni bűncselekményeket.
   
A XIX. kerületi rablás az egyik Fő utcai bankfiókban történt. Három férfi összesen 2,8 millió forintot vitt el a pénzintézetből. Egyiküket, egy 41 éves román állampolgárt menekülés közben a helyszíntől nem messze, tűzpárbajban lelőtték, másikukat, egy 32 éves budapesti férfit ugyancsak a közelben elfogták, míg a harmadik rabló vasárnap este került rendőrkézre.
   
A rablás helyszínére a banki alkalmazottak által működésbe hozott úgynevezett néma riasztó és állampolgári bejelentés alapján érkeztek a rendőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!