Néhány milliméteres az elmozdulás a megsérült tározón

Alig fél centiméteres elmozdulást mértek a geodéták a négy héttel ezelőtt megsérült ajkai vörösiszap-tározó X. számú kazettájának északi falán hétfő délután - ismertették a műszeres mérés eredményét a szakemberek.

MTI

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi közlésével ellentétben nem néhány centimétert, hanem csak néhány millimétert mozdult a megsérült gátrész az időjárási körülmények miatt, a több helyen megrepedt és megsüllyedt északi oldalfal ugyanis szárad. A kiszakadt tározó falán a megsérült gátszakasz alja kifelé, a teteje befelé mozdult el, de ugyanekkora elváltozásokat mértek a repedések között is.
A szakemberek azt mondták, a mintegy 150 méteres részen megsérült fal leomlásától egyelőre nem kell tartani.
A gátszakaszon az újabb mozgást a katasztrófavédelmi szakemberek úgy vették észre hétfő délelőtt, hogy a repedések két oldalán egy-egy összekötő szalagot feszítettek ki, és azok közül kettő elszakadt.
Az MTI tudósítója délután a megsérült zagytározó tetején járva azt látta, hogy a megsérült vörösiszap-tározó északi gátján több repedés van, közülük kettő nagyjából fél méter széles és 25-30 méter hosszú. A tározó kiszakadt sarkától 20 méterre lévő nagyobb sérülés így már 59 centiméter széles. A X. számú kazetta északi fala 150 méteres szakaszon sérült, a keresztirányú repedések mellett 52 centiméteres süllyedést regisztráltak.
A vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek kijelentették: a környező települések nincsenek veszélyben.

 

Keddtől újra lezárják Devecsert és Kolontárt az átmenő forgalom elől

Kedd reggeltől ismét lezárják a vörösiszappal elöntött Kolontárra és Devecserbe vezető utakat az átmenő forgalom elől, azokon csak a település lakosai, valamint a védekezésben részt vevő gépjárművek közlekedhetnek - tájékoztatták az MTI tudósítóját a kárfelszámolási munkát irányító katasztrófavédelmi tisztek hétfőn Devecserben. Részletek itt!

Felszámolják a közösségi szállást

A szerda estét már nem kell közösségi szálláson töltenie annak a három devecseri családnak, amely négy hete a zeneiskola tantermeiben kénytelen aludni; egy segélyszervezet kifizeti az albérletet nekik, így átmenetileg oda költözhetnek. Részletek itt!

Az áldozatokra emlékeztek

Több mint háromszáz ember gyújtott gyertyát a vörösiszap-katasztrófa kilenc halálos áldozatának lelki üdvéért alig két óra leforgása alatt vasárnap este a kolontári temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!