Eltűnt világ - Az iszapkatasztrófa albuma

Devecser - Az országban elsőként lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága készítette el azt az albumot, amely a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak és károsultjainak állít emléket.

Gombás Gabriella

Egymillió köbméter maró iszap tör magának utat október 4-én délután egy órakor az ajkai zagytározó megrepedt falán keresztül. A vörös iszonyat átszáguld a településeken, senkit és semmit nem kímélve, magával ragadva embert s jószágot, letarolva mindent, ami az útjába kerül, házakat, növényzetet. Az emberek kábult rémületben észlelik, hogy mindenük odavész.

Alig telik el néhány perc, a fotósok és hírlapírók már a maró iszapban gázolva, megszállottan dolgoznak, rögzítenek mindent, amit észlelnek, megélnek. A világ - egy rövid időre - Kolontárra és Devecserre, az iszonyatos ökológiai katasztrófára figyel. Jönnek politikusok, szakértők, a jajveszékelő és gyászoló emberek között ott vannak a névtelen hősök is, a rendőrök, tűzoltók, mentők, adakozók, az önkéntesek.

Könyvünk ezeket a dokumentumokat tartalmazza. Gondolatokat, tényeket, fotókat. A vöröslő képek az arcunkba vágják a pokoli valóságot. A szerzők újraélik a történteket, rakosgatják az iszonyat kockáit, ki-kibukik egy-egy drámai mondat a betűrengetegből, életre kelnek a tragédiák, emberi sorsok. Szaga, íze van az emlékképeknek, tépi a lelket a tehetetlenség, marja az iszap a gondolatokat.

Legyen ez az album mementó, emléke a borzalmas tragédiának, hogy az soha ne történhessen meg.

 

Az Eltűnt világ a PLT ügyfélszolgálati irodáiban szerezhető be, vagy megrendelhető a négy megyei lap bármelyikében. Akik itt rendelik meg, 25 százalékos kedvezményt kapnak. Hűségkártyával rendelkező olvasóink 35 százalékos kedvezménnyel vehetik meg a kiadványt.

Dossziénk az iszapkataszrófáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!