Szekeres Imre: súlyos következményei vannak az elmúlt hat hónapnak

Budapest - Az MSZP szerint az Orbán-kormány hathónapos működésének súlyos következményei vannak.

MTI

Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: előre látható, hogy Magyarország 2012-től ismét eladósodik, a kialakult jogbizonytalanság miatt a gazdaság szereplőit óvatosak lesznek, káosz alakul ki a nyugdíjrendszer kapcsán, aki pedig nem keres legalább háromszáz ezer forintot jövőre havonta, az rosszabbul jár majd az új adórendszerben.
   
A szocialista országgyűlési képviselő szerint az Orbán-kormány hibája miatt került az ország nehéz gazdasági és költségvetési helyzetbe. Jövőre ezért - fűzte hozzá - valódi, érdemi, szakmailag jó előkészített törvényekre lenne szükség, de nem látni, hogy ezeket valaki előkészítené.
   
Úgy vélekedett: nem volt szükségszerű, hogy ebbe a helyzetbe kerüljön az ország, mert a Bajnai-kormány idején Magyarország a gazdasági válság nagy részéből már kikerült, stabilizálódás indult el, egyre jobb lett Magyarország megítélése, ezt világos számok mutatták; Magyarország kockázati felára akkor 1,7 százalék volt.
   
Az új kormány folytathatta volna ezt a kiszámítható, szakmailag megalapozott politikát, ám ezzel szemben sodródott, értelmetlen és kockázatos lépéseket tett - közölte Szekeres Imre.
   
Ennek meg is lett a következménye, ma Magyarország kockázati felára 3,6-4 százalék, duplája a fél évvel ez előttinek - húzta alá.
   
A szocialista politikus hozzátette: a változás azzal kezdődött, hogy az Orbán-kormány az unióval és az IMF-fel is felmondta a hitelszerződést, folytatódott azzal, hogy a kormányoldali politikusok felelőtlen kijelentéseket tettek és a forint nagy mértékben leértékelődött.
   
A szocialista politikus szerint a 29 pontos gazdasági akcióterv "füstbe ment terv", abból csak az adóemelések valósultak meg.
   
A kormány adócsomagja csak a gazdagoknak szóló adócsökkentést hajtott végre - hangsúlyozta alá, megjegyezve, hogy az elmaradt bevétel pótlása miatt volt szüksége az Orbán-kormánynak a magán-nyugdíjpénztári lakossági megtakarításokra, a különadókra.
   
A folyamat miatt Magyarország hitelminősítése romlott az év végére, és a folyamat nem állt meg - tette hozzá a gazdasági kabinetvezető.
   
A jövő évi büdzsé szerinte teljesen megalapozatlan és kockázatos az ország számára.
   
Szekeres Imre azt mondta, a kormány teljesen leállította a fejlesztéseket. Közölte: az elmúlt hat hónapban egyetlen egy uniós fejlesztés sem indult, kis- és közepes vállalatok nem kapták meg a nekik pályázaton odaítélt pénzt.
   
A szocialista politikus úgy fogalmazott: keddtől más Magyarország, hiszen a parlament által hétfőn elfogadott törvények miatt korlátozzák a sajtót, államosítják, elköltik a munkavállalók megtakarításait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!