WikiLeaks - Guardian. "Oroszország, a korrupt maffiaállam"

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London - Oroszország "korrupt, önkényuralmi kleptokrácia", ahol hivatalnokok, oligarchák és szervezett bűnözők egymással karöltve alkotnak "virtuális maffiaállamot" - ez a megsemmisítő vélemény tűnik ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyök legújabb adagjából, amelyet a portál brit médiapartnere, a The Guardian ismertetett csütörtök hajnalban.

MTI

A vezető brit baloldali napilap által összefoglalt jelentések szerint az orosz politikai rendszeren belül kifizetett kenőpénzek értéke eléri az évi 300 milliárd dollárt, és "gyakran nehéz megkülönböztetni egymástól a kormány és a szervezett bűnözés tevékenységét".
A The Guardian ismertetése szerint a kiszivárogtatott új diplomáciai leiratok legmegdöbbentőbb megállapításai között szerepel, hogy orosz kémek magas rangú maffiafőnökök szolgálatait veszik igénybe bűncselekménynek minősülő műveletek - például fegyvercsempészet - végrehajtására, a törvényességnek érvényt szerezni hivatott szervezetek pedig gyakorlatilag bűnszövetkezetek védelmét ellátó hálózatot működtetnek.

A burjánzó vesztegetés párhuzamos adórendszerként funkcionál, amely rendőrök, hivatalnokok és az állambiztonsági szolgálat tagjainak személyes gazdagodását szolgálja. A jelentésekből a The Guardian szerint kiolvasható az a vád is, hogy Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök "törvénytelen jövedelmekhez" jut, amelyeket "különböző források szerint" külföldön rejteget. A lap ismertetése szerint "a virtuális maffiaállam" kifejezést egy spanyol vizsgálóbíró használta Oroszországra. José González, aki több mint egy évtizede dolgozik az orosz szervezett bűnözés spanyolországi tevékenységének feltárásán, a kiszivárogtatott iratok szerint amerikai illetékeseknek januárban azt mondta: bizonyítékai vannak arra, hogy egyes orosz politikai pártok "maffiacsoportokkal karöltve" tevékenykednek, hírszerzési illetékesek pedig fegyverszállítmányokat szerveznek kurd csoportoknak Törökország destabilizálása végett.
   
Az FSZB néha saját védelmük érdekében juttatja börtönbe bűnözői csoportok vezetőit, a szerencsésebbek azonban "akár a parlamentben is találhatják magukat". John Beyrle moszkvai amerikai nagykövet egyik idézett feljegyzése szerint az orosz kormány "a szervezett bűnözés vezetőivel fenntartott kapcsolatokat kiterjeszti egészen odáig, hogy politikai kiváltságokban részesíti őket, abból a célból, hogy mentességet biztosítson nekik a szervezett bűnözés vádja alól". Egy másik bizalmas amerikai diplomáciai leirat szerint, amely csütörtök hajnalban jelent meg a The Guardian honlapján, az orosz olajkereskedelem közismert titkolózással övezett ügyleteiről, amelyek ismeretlenek tulajdonában lévő, ismeretlen kedvezményezettek érdekeit szolgáló közvetítő cégeken át zajlanak. Az orosz olajüzlet "különösen említésre méltó" szereplője a Gunvor nevű svájci cég, amelyről "az hírlik, hogy Putyin be nem jelentett vagyonának egyik forrása, tulajdonosa pedig Gennagyij Timcsenko, aki állítólag Putyin egykori KGB-s kollégája volt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!