Az anyagi nehézségek tönkretehetik a WikiLeakst

Párizs - "Ahogy a dolgok alakulnak, nem fogunk tudni fennmaradni" - jelentette ki a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange a francia Europe 1 rádiónak hétfő este adott interjújában. A honlap jelentős anyagi gondokkal küzd azóta, hogy minden számláját blokkolták - tette hozzá.

MTI

"Az adományozók pénze nem jut el hozzánk.... Becsléseim szerint hetente 500 ezer eurót veszítünk ezzel" - jelentette ki Assange.
   
A nagyobb bankok és bankkártya-szolgáltató cégek azután tiltották le a portálnak szánt átutalásokat, hogy a WikiLeaks novemberben elkezdte mintegy negyedmillió bizalmas amerikai diplomáciai távirat nyilvánosságra hozatalát.
   
"A szervezetet megtámadták, de ennek ellenére fejlődik" - állította Assange. "Meg fogunk próbálni visszavágni"- közölte - "Ez felemészti az erőforrásaink 85-90 százalékát, de ez egy intellektuális csatározás, amit szeretek (...) Három hónappal ezelőtt több információt hoztunk nyilvánosságra, mint az az előtti évben összesen. A szervezetet megtámadták, de gyorsabban fejlődik, mint valaha" - foglalta össze az alapító.
   
Assange, akit Svédországban szexuális erőszak miatt köröznek, jelenleg Londonban van házi őrizetben, szigorú ellenőrzés alatt: egy elektronikus lábperecet kell hordania és mindennap jelentkeznie kell a legközelebbi rendőrsön. Svédország a kiadatását kérte, az ügyben kedden kerül sor újabb tárgyalásra a brit fővárosban.
   


Az ausztrál férfi a bírósági megjelenése előtt pár órával adott interjúban azt mondta, letartóztatása végső soron hasznára volt a WikiLeaksnek: "Az emberek úgy döntöttek, hogy támogatnak minket, amikor látták a ránk nehezedő nyomást és az engem ért támadásokat" - magyarázta Assange. "Ezzel egy olyan fórumot hoztak létre számunkra, ahol olyan problémákról beszélhetünk mint a kormányok hatalommal való visszaélése, vagy a nagyvállalatok és az államok összefonódása. Eddig is gyanítani lehetett, hogy ezek a dolgok léteznek, de most bizonyítékunk is van rá" - fejezte be idegesen.


A WikiLeaks 2010. november 28-án nemzetközileg ismert sajtóorgánumokhoz amerikai külügyi dokumentumokat juttatott el, amelyek a világ minden tájáról származó titkos diplomáciai értesüléseket tartalmaznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!