Stratégiájuk a növekedés

Mezőlak - Rövid időn belül a pápai kistérség meghatározó foglalkoztatójává nőtte ki magát az amerikai tulajdonú Johnson Controls Mezőlak Kft. A társaság a folyamatos fejlődésével a megye egyik meghatározó gazdasági szereplője.

Tremmer Tamás

Az amerikai tulajdonú Johnson Controls (JC) 2007-ben vetette meg a lábát Mezőlakra, amikor megvásárolták az angol-amerikai gyökerű Lander Carlisle leányvállalatát. Ekkor új időszámítás kezdődött a társaság életében. Az új tulajdonosok erőteljes hatékonyságjavító intézkedéseket hoztak Mezőlakra, modern vállalatirányítási rendszereket vezettek be. Évről évre 23 millió eurós (500-700 millió forintos) beruházásokat hajtottak végre, bővítették a csarnokot, gépeket, berendezéseket, technológiát vásároltak. Ennek köszönhetően a tevékenységük folyamatosan bővült, tájékoztatott Kovács Csaba ügyvezető igazgató. A társaság különféle fémszerkezeteket (például ülésállító, ülésrögzítő)-, valamint mechanikákat gyárt az autóipar számára, az alkatrészeik 95 százalékban személygépkocsikba kerülnek. A mezőlaki termékek teljes egészében exportra mennek, azok szinte a világ minden pontján megtalálhatóak.

A cégbírósági adatok szerint a Johnson Controls mezőlaki színrelépésével dinamikus fejlődési pályára került a társaság. Az akvizíció évében 5,6 milliárd forintos árbevételt értek el, a létszámuk 270 volt. 2008-ban 8,3 milliárd forintra nőtt az árbevétel, a dolgozói létszám öttel apadt. Egy évvel később, a válság évében is került szinten maradniuk, 8,4 milliárd forintos árbevételt teljesítettek 253 emberrel. 2009-es eredményeikkel a megyei vállalatait rangsoroló Top 100-as listán a 14. helyen álltak. A tavalyi teljesítményük 12,6 milliárd forint volt, ami 50 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, a létszámuk is nagyban megugrott, már 474 embert alkalmaztak. Idén várhatóan további tíz százalékos árbevétel növekedést produkálnak, mintegy 500 alkalmazottal. Állandó növekedésükkel a pápai kistérség egyik legnagyobb foglalkoztatójává váltak.

A munkahelyben szükséget szenvedő kistérség számára jó hír, a vállalat mára kinőtte a telephelyét. Ezt egyelőre úgy orvosolták, hogy Pápán egy 1200 négyzetméteres raktárhelyiséget bérelnek. Ha a fejlődés további beruházást igényelne, erre ugyancsak van forgatókönyvük: építkeznek vagy vásárolnak. Erre pedig a Mezőlakon, de Pápán is lehetőségük nyílhat. Az előrelépéshez már most keresik a képzett szakembereket, nem véletlen képviseltették magukat a veszprémi egyetemi állásbörzén is.


A JC stratégiája a növekedés, vevőik minél hatékonyabb kiszolgálása. Miután a cégnél úgy érzik, a válságból már kijöttek, egyre inkább a piacbővítésre összpontosítanak. Ennek érdekében például a kecskeméti Mercedes gyár kiszolgálására ugyanott ők is indítottak egy termelő üzemet. A JC jelentős nemzetközi akvizíciókkal is felhívta magára a figyelmet. A tavaly év második felében megvásárolták az autó műszerfalborítást, kárpitokat gyártó Seton pápai telephelyét. Decemberében vásárolták meg a Hammersteint, amely ugyancsak autóülések fém mechanizmusait gyártja. Még ugyanebben a hónapban, a szintén fém autóalkatrész-gyártó német Recaro céggel írtak alá adásvételi szerződést.

Igen széleskörű az amerikai tulajdonú JC tevékenységi köre, amelyből Magyarországon hárommal vannak jelen. A társaság egyik szegmense az autóipari beszállítás, ezt Mezőlakon, illetve most már Pápán is végzik. A két leányvállalatnál összesen több, mint ezer embert foglalkoztatnak. A cég akkumulátor is forgalmaz hazánkban, sőt, a vezető hazai márkát meg is vásárolták. A harmadik üzletág az épületüzemeltetés, épületgépészet. Ennek keretében a JC az egyik vezető üzemanyag forgalmazó társaság benzinkút hálózatának a fenntartója. A cégcsoportnak hazánkban Mezőlakon, Pápán, Kecskeméten és Móron van termelő leányvállalata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!