Ingatlancunami várható a Balatonnál?

Ahogy a legtöbb településen, a Balatonnál is építmény- és telekadót kell fizetni, de jelentős a különbség önkormányzatonként. Elsősorban a nyaralótulajdonosok pénzére pályáznak, a helyi lakosok esetében kíméletesebben számolnak.

Munkatársainktól

Ki hinné, hogy nyűggé válhat az örökség? Olvasónk arra panaszkodik, hogy néhány éve már nem tudja eladni a kis balatoni házat, amit örökölt, miközben az építményadót keményen kivetik rá. Külön pech, hogy építményadó szempontjából szinte a legdrágább településen örökölt. Szétnéztünk, mi a helyzet ebből a szempontból a tónál.

Balatonalmádi önkormányzatának tavaly építményadóból 212 millió, telekadóból 32 millió forintos bevétele származott. Víghné Horváth Beáta, a polgármesteri hivatal adóügyi osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, a telekadó mértéke 50, 100, illetve 200 forint négyzetméterenként évente, attól függően, milyen messze helyezkedik el a telek a városközponttól, illetve a Balatontól. A telekadónál a legjelentősebb kedvezményt az a magánszemély veheti igénybe, akinek a tulajdonában lévő telekre érvényes építési engedélye van, ugyanis neki két évig nem kell fizetnie. Az építményadó esetében egységesen 900 forint négyzetméterenként évente a fizetendő összeg, de kedvezmények csökkenthetik azt. Például, ha a lakóházban bejelentett állandó lakos van, akkor a négyzetméterenkénti ár 600 forinttal csökken, sőt lakóépületnél állandó lakosonként 30 négyzetméter mentes az adótól, azaz, ha egy 120 négyzetméteres házban négy állandóra bejelentett személy él, akkor a lakóház után nekik nem kell fizetniük építményadót. A 900 forintos négyzetméterenkénti árból 200 forint kedvezményre jogosultak a nem állandó lakosok.

Badacsonytomajon a lakások építményadója négyzetméterenként már régóta 50 forint. Tavaly év elejétől viszont a korábbi 400 helyett már 500 forint a nyaralók, üzletek négyezetméterének adója. Szigligeten 650 forint a nyaralók és üzletek négyzetmétere után fizetendő összeg, az állandó lakosok kommunális adót fizetnek. Révfülöpön tavaly év elején emelték az adót. Azóta az állandó lakosok négyzetméterenként 260 helyett 270 forintot fizetnek, az üzletek, nyaralók után 670 helyett 700 forintot kell adózni négyzetméterenként.

Összehasonlításképpen: míg a Balaton-parton építményadót kell fizetni, addig Veszprémben kommunális adó és építményadó is létezik. A megyeszékhelyen kommunális adót kell fizetni az önkormányzat illetékességi területén lakás tulajdonjogával rendelkező magánszemélyeknek, 70 négyzetméter hasznos alapterület alatti lakás esetében ez az összeg 5000 forint/év, 70 és 130 négyzetméter között 8000 forint/év, 130 négyzetméter és az afölötti lakásnál 13 ezer forint/év, tájékoztatott Zsidó Mária, a veszprémi önkormányzat adóhivatalának csoportvezetője. Építményadót kell fizetni azokra a lakásokra, amelyek nem tartoznak a kommunális adó hatálya alá és a nem lakás céljára szolgáló épületekre 1100 forint/négyzetméter/év mértékben. Kivételt képez a magánszemély tulajdonában lévő, 40 négyzetmétert el nem érő gépjárműtároló (garázs), amennyiben az nem szolgál üzleti célt, az adó mértéke 150 forint/négyzetméter/év, és a vállalkozás tulajdonát képező lakás, amennyiben kizárólag lakás céljára szolgál, 300 forint/négyzetméter/év.

Nem csak az ingatlanokat terhelő magas adókban látja a problémát Jesztl Jánosné Mária, ismert veszprémi ingatlanszakértő. Pang a piac, neki már másfél éve nem sikerült Balaton-parti ingatlant eladnia. Steffi Torma füredi ingatlanközvetítő tapasztalata szerint a vevők további árcsökkenésre várnak. Egyre több ingatlant kínálnak eladásra, emiatt valóságos ingatlancunami várható. Akik ugyanis nem tudják tovább fizetni a lakáshitelüket, kénytelenek lesznek eladni a házukat. Az egyre nagyobb kínálat mellett egyre kisebb pénzű ügyfelek jelennek meg. Ők egy olcsóbb piacot teremtenek - mondta Steffi.

Kiemelte, a jelentős árcsökkenés alól kivételt képeznek azok az ingatlanok, amelyekre igény van. A part közeli vagy panorámás ingatlanokat jelenleg is keresik.

Csak ár alatt lehet eladni

Mélyponton van a balatoni ingatlanpiac, de az érdekeltek a fellendülésben reménykednek - összegezte a helyzetet Sall Csaba, aki Révfülöptől Szigligetig kínál ingatlanokat.

Ugyan a tavalyihoz képest emelkedett az ingatlanforgalom, azonban csakis ár alatt lehet értékesíteni. Sall Csaba ismert ingatlanközvetítő lapunk kérdésére elmondta, tavaly 60 százalékkal kevesebb ingatlant adott el az irodája, mint előző évben.

- Akkor a vagyonosodási vizsgálattól féltek sokan, most a kormány ígérete szerint attól már nem kell tartani, azonban a gazdasági helyzet romlása sem tesz jót. A térségben a nyaraló ma már nagyrészt luxusnak számít, nincs rá pénz. Mégis inkább azt keresik, de kis területtel, hogy ne kelljen sokat dolgozni. Összkomfortos, vízparti vagy panorámás telket keresnek, előbbi azonban egyáltalán nincs. Panorámás lenne, de szőlővel, viszont anélkül keresik. Letelepedni nagyon kevesen akarnak, esetleg egy-egy nyugdíjas keres ilyen céllal házat.

A panorámás építési telek ára 800 és kétezer négyzetméter között kettő-hat millió forint. A vízparti panorámás telkek ára tíz-tizenkét millió forint között van. Ami pedig az épületeket illeti, 13-16 millióért lehet venni 50-60 négyzetmétereset, 800-3000 négyzetméteres telken. Ezek nem panorámásak. Egy kétszobás, nappalis, összkomfortos, száz négyzetméteres ház ára 20-30 millió között van. Egy 150 négyzetméteres, kétlakásos, összkomfortos ház 850 négyzetméteres telken 25 millióért vár gazdára. Ez is mutatja a tendenciát, hogy a nagyobb házak arányaiban olcsóbbak, mint a kicsik.

 

Egy ingatlan öröm. Főként, ha az enyém, ha a tulajdonomban van és hitelt sem kell rá fizetni. Ha jó helyen, kellemes, szép környezetben található, kiépített az infrastruktúra, közelben a buszmegálló, az orvosi rendelő, posta, mindaz, amire szükség van. Egy rendezett családi ház, gondozott, ápolt telekkel, virágoskerttel és gyümölcsfákkal, vagy egy kis társasházi lakás, hangulatos, csinos, meleg, barátságos, amit napról napra szebbé lehet varázsolni. Igazi otthon, ahova jó hazamenni, ahol jó megpihenni, töltődni.

Egy ingatlan nehézség is. Probléma, gond, bosszúság. Ha az enyém és mégsem az. Ha a tulajdonomban van, mégsem érzem a sajátomnak, nem élek benne és nem is akarok, sem most, sem később, ha eladni szeretném, minél előbb eladni. És ez az, amit nem lehet hosszú ideje, áll az ingatlanpiac. A Balaton-parton is vannak keresett helyek és ennek az ellenkezője is: ami (esetleges) vásárlásnál egyáltalán nem jön szóba. A tulajdonos pedig csak vár, egyre türelmetlenebbül, és fizeti az irreálisan, indokolatlanul magas építményadót. A házért, amihez valójában sok köze nincs, de a szabály az szabály, a kötelezettség az kötelezettség.

Balla Emőke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!