Insane - Nem profilunk a langyos muzsika

A 2009-ben az év hazai rocklemezét készítő, s Fonogram-díjjal is jutalmazott Insane pénteken Veszprémben koncertezik a Fish! és a Grenma zenekarokkal abszolvált stíluskeverő turné zárásaként. A várhatóan jó hangulatú buli kapcsán beszélgettünk a csapat múltjáról és jövőjéről Érsek "Érsi" Gábor dobossal és Szakonyi Balázs gitárossal.

Szabó Péter Dániel

- A 2010-es esztendő a koncertek szempontjából elég húzósra sikeredett, hiszen közel 100 bulit nyomtatok le az év során? Hogyan bírjátok a gyűrődést?

Érsi: Én úgy gondolom, ha az ember szereti, és tiszta szívből csinálja, amit csinál, akkor egyáltalán nem fárasztó az évi 100 koncert. Sőt, általában a koncertek adnak energiát a szürke hétköznapokhoz, nekünk ez okoz boldogságot. Persze mindig piszkáljuk egymást különféle gyerekes dolgokkal, de talán ez is kell hozzá, hogy ilyen jól ellegyünk a turnékon.

- Tagcsere is történt a csapatban, tavaly óta Szakonyi Balázs gitározik nálatok. Mi volt az oka a váltásnak és mennyire sikerült beilleszkednie Balázsnak zeneileg és emberileg a bandába?

Érsi: A múltról kár beszélni, nem említésre méltó, ahogy Balázs elődje távozott a zenekarból. Balázs egyszerűen remek választás volt minden téren. Emberileg, szakmailag, hozzáállásban és minden egyéb dologban tökéletesen passzol hozzánk.

- Ugyan 2010 karácsonyára ingyenesen letölthető akusztikus kislemezzel leptétek meg a közönséget, mégis az Insane muzsikáját kedvelőket az új, zúzós dalok érdeklik igazán. Mikor várható valami ezen a téren a zenekartól?

Balázs: A kislemezt mindössze karácsonyi meglepetésnek szántuk, szerettünk volna valamivel előrukkolni, mert hosszú ideje nem jelent már meg hangzóanyag, illetve, még nem csináltunk ilyet, és szerettük volna ezt az oldalunkat is megmutatni. Igazából a zenekarnak nem profilja a „langyos” muzsika, ezt meghagyjuk az ünnepelt mainstream előadóknak. Jó hír azonban a velünk szimpatizálóknak, hogy rövidesen jön az új lemez, ami várhatóan keményebb, de egyben populárisabb is lesz mint az előző albumok. Mindössze annyit ígérhetünk, hogy harapós, modern, és képességeinket maximálisan igénybe vevő anyag lesz. A dalokat már rakjuk össze, a felvétel pontos ideje még nem dőlt el, de nyár elején előrukkolunk majd némi kedvcsinálóval egy-két dal formájában.

- Májusban két hetes Európa-turnéra mentek a túlzás nélkül állíthatóan kultikus Pro-Pain zenekar vendégeként? Hogy sikerült összehozni ezt a komoly lehetőséget, s mit vártok a koncertektől?

Érsi: Érdekes a csillagok állása ugyanis, amikor Bálint, a frontemberünk bekerült a zenekarba a régi énekesünk helyére, mindenki eltemette az Insane-t. Viszont egy év alatt nagyon összekaptuk magunkat, csináltunk egy lemezt, amire szinte csak pozitív kritikát kaptunk a közönségtől, a szakma pedig Fonogram-díjjal jutalmazott minket. Azóta is folyamatosan fejlődünk, Balázs belépésével pedig még több lehetőség nyílt meg előttünk. Persze a kérdésre is válaszolok (nevet). Részben a sok munkának köszönhető ez a turné a legendás Pro-Painnel. Amúgy már pár bulit játszottunk velük régebben, de most jön majd az igazi megmérettetés ezen a nightliner-turnén (nightliner: minden kényelmi funkcióval ellátott turnébusz, ami a koncertkörút alatt a zenekarok otthonául is szolgál - a szerző), ahol egyébként a 20 éves évfordulójukat ünneplik majd a srácok. Reméljük jó koncertek lesznek, lelkes közönséggel.

- A pénteki veszprémi koncert a Grenma és a Fish! társaságában abszolvált tavaszi turné záróállomása. Hogyan keveredtetek össze egyáltalán, s hogy sikerült az országos körút?

Balázs: Mindkét zenekarral nagyon jó baráti kapcsolat alakult ki a turné során, igaz előtte is jóban voltunk - innen az ötlet. Alapvetően nagyon jól sült el a turné, hiszen a három különböző stílus együtt mindenhová tömegeket vonzott, s mivel a mai fiatalok zenei étvágya elég eklektikus, nyugodtan állíthatjuk, hogy egyik zenekarnak sem kellett szégyenkeznie - minden koncerten tele volt a tánctér. Rengeteg vicces sztorit mesélhetnénk, de az Insane-re jellemző módon, mi a bulizást is úgy nyomjuk, ahogy a csövön kifér, egyszóval komoly gondban vagyok, hogy olyan történetet idézzek fel, ami szalonképes eme hasábokra nézve, s vicces a groteszk és fekete humort nem kedvelő olvasók számára is. Maradjunk annyiban, hogy aki ott lesz a koncerten, kiveheti a részét az élményből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!