Eltemették Habsburg Ottót

Ünnepélyes keretek között végső nyugalomra helyezték szombaton Bécsben Habsburg Ottót. (Frissítve)

MTI

A július 4-én Németországban elhunyt politikust, egykori trónörököst a belvárosi Kapucinusok templomának kriptájában temették el. Előzőleg a Szent István székesegyházban (Stephansdom) mutattak be gyászmisét az elhunytért mintegy ezer fős gyászoló tömeg, köztük európai uralkodóházak tagjai jelenlétében. Részt vettek a gyászmisén osztrák és külföldi politikusok is, köztük Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes.
A koporsót ezt követően ünnepélyes menetben kísérték Bécs történelmi belvárosán át a dómtól a Kapucinusok templomáig.
Ahogy 1989-ben Habsburg Ottó anyja, Zita királyné temetésekor, ezúttal is a gyászszertartás része volt az úgynevezett "kopogtatási ceremónia". Először az elhunyt egykori trónörökösi címeit, majd politikai tisztségeit sorolták fel, s a szerzetesek mindkétszer azt felelték belülről: "nem ismerjük". Csak a harmadik kopogtatás után nyitották ki a kaput, amikor a "Ki kér bebocsátást?" kérdésre azt a választ kapták: "Ottó, egy halandó, bűnös ember".
Habsburg Ottó koporsójával együtt Ausztriába szállították és szintén a kapucinusok kriptájában helyezték örök nyugalomra tavaly elhunyt felesége, Regina földi maradványait is.
Az utolsó magyar király, IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fia 98 évesen hunyt el a németországi Pöckingben.
A gyászszertartások Bajorországban kezdődtek, és ezen a héten Mariazellben folytatódtak. Habsburg Ottó szívét kívánsága szerint külön urnában, a Pannonhalmai Bencés Főapátságban helyezik el. A szertartás előtt a budapesti Szent István Bazilikában mondanak gyászmisét vasárnap Habsburg Ottóért.

Gyászmenetben kísérik végső nyughelyére Habsburg Ottót

Ünnepélyes gyászmenetben kísérik végső nyughelyére szombaton délután Habsburg Ottót. A temetési menet a Szent István székesegyházból indult a belvároson át Kapucinus templomba.

A gyászoló tömeg több mint egy kilométer hosszú menetet alkotott. Az élen az osztrák katonaság díszegysége haladt. Mögöttük a Stephansdomban bemutatott gyászmise mintegy ezer résztvevője kísérte a család fekete-sárga sávos, címeres zászlójával letakart koporsót: családtagok, volt és jelenlegi európai uralkodóházak tagjai, osztrák és külföldi állami vezetők és más politikusok, valamint lovagrendek és hagyományőrző egyesületek díszruhás, illetve történelmi egyenruhát viselő tagjai.
A gyászmise végén megszólalt a Stephansdom legnagyobb harangja, a híres Pumerin, amelynek hangját csak kivételes alkalmakkor és nagy egyházi ünnepeken hallhatják a bécsiek. A gyászmenet több ezer ember sorfala előtt indult a dóm előtti térről a Grabenen, majd a Kohlmarkton át a Hofburg felé. A két és fél kilométer hosszú útvonal az egykori császári palota udvarán át a forgalom elől ideiglenesen lezárt belvárosi körúton, a Ringstrassén folytatódik, majd az Operaház mögött kanyarodik vissza a Kapucinusok templomához.
A július 4-én a németországi Pöckingben elhunyt Habsburg Ottót és tavaly meghalt feleségét, Reginát a templom kriptájában helyezik örök nyugalomra. A kripta a XVII. század óta a Habsburgok fő temetkezési helye. Itt található Habsburg Ottó anyja, az 1989-ben Svájcban elhunyt Zita királyné sírja is. Ottó apját, az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt (I. Károly osztrák császárt) Madeira szigetén temették el 1922-ben.


Megkezdődött a gyászmise Bécsben (16:09)


Szombaton délután megkezdődött a Habsburg Ottóért mondott gyászmise a bécsi Szent István székesegyházban.

Az istentiszteletet alkalmával megtelt a gótikus székesegyház. Több mint ezren vesznek részt a mintegy kétórás gyászszertartáson, a családtagok mellett külföldi uralkodóházak, osztrák és külföldi politikai vezetők, valamint az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről érkezett különféle hagyományőrző egyesületek több száz díszegyenruhás tagja.
A rekviem után a történelmi belvároson át gyászmenetben kísérik majd a koporsót a Kapucinusok templomába, ahol végső nyugalomra helyezik a Habsburg családi kriptában a július 4-én, 98 éves korában Németországban elhunyt egykori trónörököst, politikust, európai parlamenti képviselőt.
A gyászmisét Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek celebrálja. Az egykori és jelenlegi európai uralkodóházak tagjai közül részt vesz rajta mások mellett XVI. Gusztáv svéd király, II. Ádám liechtensteini uralkodó herceg és I. Mihály volt román király. Az európai politikai élet képviselői között jelen van Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes.
A szertartást az osztrák közszolgálati televízió élő adásban közvetíti. A dóm előtti téren felállított kivetítőn több száz ember követheti figyelemmel a gyászmisét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!