Paskai: Habsburg Ottó a közösség javára használta föl tehetségét, életét

Habsburg Ottó Istentől kapott nagy ajándékát, a hosszú életet és a szellemi tehetségét a közösség javára használta fel - mondta Paskai László bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye nyugalmazott főpásztora vasárnap Budapesten a Szent István-bazilikában a július 4-én elhunyt politikus emlékére tartott gyászmisén.

MTI

Az utolsó osztrák császár és magyar király, IV. Károly trónörökös fia lelki üdvéért tartott szertartáson Paskai László rámutatott: Habsburg Ottót "Isten kiváló szellemi adottságokkal és hosszú élettel ajándékozta meg. Élete egy évszázadot ölelt fel. (...) A sokszor számára nehéz helyzeteket is méltósággal és körültekintő bölcsességgel viselte".

 

 

Emlékeztetett arra, hogy Habsburg Ottó tagja volt a Páneurópai Uniónak, (...)folytonosan Európa egységéért fáradozott. Meggyőződése volt, hogy Európa több mint az Európai Gazdasági Közösség". Törekvését, hogy a Vasfüggöny megszűnjön, kifejezte az a javaslata, miszerint állítsanak fel egy üres széket, amely reprezentálja a vasfüggöny mögötti országokat - tette hozzá.

A bíboros kiemelte, Habsburg Ottó "egész életét jellemezte az elkötelezett és következetes keresztény magatartás", ami "külön tekintélyt adott személyének és munkájának". Kitért arra, hogy közreműködésével zsidó emberek ezrei menekültek meg a deportálástól a holokauszt idején.

Paskai László arról is beszélt, hogy Habsburg Ottónak "mély szimpátiája volt a magyarok iránt. Tökéletesen beszélt magyarul. Lehetőségeihez képest küzdött a magyar érdekekért". Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején segítette a menekülteket, felesége, Regina pedig magyar menekülteket fogadott be egy müncheni menekült kórházba - hívta fel a figyelmet.

Utalt arra, hogy Habsburg Ottónak is szerepe volt a Vasfüggöny megszűnésében, 1989-ben ő is szervezője volt Sopron mellett a páneurópai pikniknek.

Mindszenty József bíboros 1949-es perének újratárgyalásával kapcsolatban megjegyezte: a perben vádként szerepelt Mindszenty József találkozása Habsburg Ottóval Amerikában. Habsburg Ottó a per újratárgyalásakor tett vallomása azonban világossá tette, hogy a találkozás alkalmával nem történt semmiféle összeesküvés, sem politikai revizionizmus - hangsúlyozta a bíboros.

Közlése szerint régi hagyomány volt a Habsburg családban, hogy a megboldogult szívét máshol helyezték el, mint a koporsót. Habsburg Ottó végakarata az volt, hogy szíve a pannonhalmi bencés apátságban nyugodjék.

Paskai László elmondta: Habsburg Ottónak hét gyermeke, huszonkét unokája és két dédunokája van. "Azt a keresztény szellemet adta át családjának, amelyet ő kapott szüleitől, és amelyet keresztény élete mélyített" - jegyezte meg.

"Családi életének a szépségét különösen is értékeljük mi magyarok, amikor ez az év a Magyar Katolikus Egyház számára a család éve. Értékes emberi és keresztény családi élet példáját hagyta ránk, amelyre tisztelettel tekintünk, amelyet követni kell" - fogalmazott.

 

 

XVI. Benedek pápa Habsburg családnak írt, részvétet nyilvánító üzenetét Veres András szombathelyi megyés püspök olvasta fel. Ebben egyebek mellett az állt, hogy Habsburg Ottó hosszú élete során "Európa változatos történetének tanújává vált", fáradhatatlanul küzdött a békéért, és "sokrétű tevékenységét a népek boldogulásáért folytatta".Habsburg György, Habsburg Ottó fia a Szentírás egy részletét, míg az úgynevezett hívek könyörgését Habsburg Ottó hét unokája olvasta fel.

Az eseményen részt vett a gyászoló családon kívül mások mellett Schmitt Pál köztársasági elnök, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, illetve a diplomáciai testület és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia számos tagja.

Habsburg Ottó 98 éves korában hunyt el Németországban. Szombaton Bécsben kísérték utolsó útjára, a kapucinus templom kriptájában helyezték örök nyugalomra. Szívurnáját a pannonhalmi bencés főapátság altemplomában ökumenikus vesperás keretében helyezik el vasárnap este.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!