Felújítják a Bíró-Giczey házat

Veszprém - A Bíró-Giczey házban októbertől Érsekségi Turisztikai Központ működik. Az épület teljes felújítását hamarosan befejezik, a kiállítások belső berendezése most kezdődik, a freskókat a műemlékvédelem munkatársai szerdán véleményezik.

Balla Emőke

A veszprémi várban lévő Dubniczay-ház és a ferences templom közötti épületet, a Bíró-Giczey-házat 1733-ban építtette Padányi Biró Márton püspök. Az épület - ahol októbertől a Szaléziánum  Érsekségi Turisztikai Központ működik - 800 millió forintból újul meg; az európai uniós támogatás 15 százalékát, 120 millió forintot önrészként teszi hozzá a Veszprémi Főegyházmegye, tájékoztatott Mail József érseki gazdasági helynök.
 
Megtudtuk, hogy a kétszintes, pincével ellátott épületben jelenleg a restaurátorok dolgoznak, akik a régi cserépkályhákat, a barokk ajtókat, valamint a lépcsőházat állítják helyre. Az eredeti lépcsőkorlátok, ablakok, ajtók, burkolatok restaurálva kerülnek vissza helyükre. A termeket a padlótól mennyezetig értékes freskók díszítik, a 18. századi olasz festők munkái lugasokat, madarakat ábrazolnak: innen az épület "madaras ház" elnevezése. A freskók átadás-átvétele szerdán lesz, a műemlékvédelmi hivatal szakemberei értékelik azokat. A következő napokban, hetekben a kiállítások berendezése, azok technikáinak kivitelezése, a szoftverek készítése történik.


 
A látogató központ földszintjén helyet kap egy gyógyfüves szoba, a halimbai gyógyfüves pap történetével, egy kávézó, hangszerkészítő látványműhely, filmvetítő terem, az első emeleten a gyermek foglalkoztató. A három reprezentatív barokk teremben levéltári anyag felidézi Padányi Biro Márton püspök életét, alakját, ideiglenes kiállítás látható majd a kanonoki ház történetéről, Giczey István kanonokról. A tetőtéri interaktív kiállítás az egyházi év periódusait mutatja be.

Mail József elmondta: a tavaly tavasszal kezdődött munkálatok októberre befejeződnek. A látogató központ télen is nyitva lesz, a tavaszi turistaszezon előtt katolikus iskolák, egyesületek tekinthetik meg a kiállításokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!