Közép-európai párbeszéd

Balatonfüred - Kisebbfajta diplomáciai csúcstalálkozó zajlott csütörtökön a Széchényi szakiskola kollégiumában a fiatal politológusok 5. nyári táborának nyitó programjaként. Az ifjú szakemberek három napon át hazánk uniós elnökségének eredményeit elemzik.

Győrffy Árpád


Nő a gazdasági ügyek jelentősége

A Politikai Párbeszéd Társasága, a Politológus Hallgatók Országos Egyesülete és a Thaisz Elek Alapítvány hagyományos nyári egyetemének résztvevőit dr. Bóka István  polgármester köszöntötte. A várhatóan mintegy 50 fiatal politológus szakemberek és politikusok segítségével elemzi három napon át hazánk uniós elnökségének eseményeit, eredményeit.

Az előadók között lesz Jeszenszky Géza, Schöplin György és Tőkés László. Az első kerekasztal beszélgetésen Győri Enikő külügyi államtitkár, Balázs Péter volt külügyminiszter, Szűcs Tamás az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője és Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete mondta el értékelését.

Győri Enikő különösen jelentős eredményként értékelte a horvát csatlakozási tárgyalások lezárását, a gazdasági kormányzás körében hozott döntéseket és a közép-európai együttműködést. Szerinte a jövőben tovább nő a gazdasági ügyek jelentősége. Mint elmondta, az unió nincs jó állapotban, nem lehet sokáig halasztgatni a szükséges döntéseket.

A két diplomata is nagyon dicsérte a szakértői munkát, s ezzel Balázs Péter is egyetértett. Az egykori külügyminiszter az igyekezet miatt pozitívan értékelte a magyar miniszterek tevékenységét is, főleg az elnökségünk második felében. De úgy vélte, hogy a miniszterelnök uniós elnökséggel kapcsolatos egyes megnyilvánulásai minden pozítivumot felülirtak, lerontottak az európai illetve a szakmai közvélemény előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!