Nagyban utazott az orvhalász

Megyei körkép - 30 méteres hálóval "dolgozó" orvhalászt, szabálytalanul horgászó pecást egyaránt találtak a legutóbbi akcióellenőrzésen a Balatonnál.

Tremmer Tamás

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) munkatársai a Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség társadalmi halőreivel közösen átfogó és eredményesen horgász ellenőrzést hajtottak végre a Balatonon és a Kis-Balatonon. A háromnapos akcióban 12 halőr és hat társadalmi segítő vett részt, a technikai segítség öt motorcsónak és öt gépkocsi volt, tájékoztatott Füstös Gábor, a társaság halgazdálkodási és horgászturisztikai igazgatója.

Az akció során a halőrök és segítőik 260 horgászt ellenőriztek, ötüknél találkoztak a halászati törvénybe ütköző szabályszegéssel (négyen engedély nélkül horgásztak, egy az engedélyezett kettő helyett három felszereléssel horgászott). Ezen kívül megtaláltak és felszedtek egy 200 darab horoggal ellátott sorhorgot.

Az ellenőrzés ideje alatt a BHN halőre tetten ért egy ismeretlen személyt, amint a Nyugati Övcsatorna balatonújlaki szakaszán 30 méter hosszúságú állított hálóval teljes egészében lezárta a csatorna vízfelületét. Az elkövető kerékpárral próbált elmenekülni, a hálót, a zsákmányt az árokba dobta. Az orvhalász 4-4 darab pontyot és balint, egy darab amurt zsákmányolt. Az eset kiemelten súlyos. A halőr a környékbeli lakos elkövetőt elfogta, azonnal értesítette a rendőrséget. A további eljárást a helyileg illetékes rendőrkapitányág folytatja le.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján továbbra is felmerülhet az illegális eszközök, pottyantók, állított hálók alkalmazásának lehetősége, ezért a továbbiakban – különös tekintettel a süllőszezon kezdetére – további halőri akciókat tervez a balatoni tógazda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!