Csillagda: beemelték a kupolát

Bakonybél - Beemelték a Pannon Csillagda egy tonnás kupoláját a helyére. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park új komplexuma jövő áprilisban nyitja meg kapuit.

Németh F. Bernadett

A Bakonybélbe telepített kupola, az 5,5 méter átmérőjével, és mintegy egy tonna súlyával a professzionális csillagászati intézmények kategóriájába tartozik, ilyen szintű berendezés az elmúlt években, Magyarországon nem került kiépítésre  tudtuk meg Somlai Szilárdtól, a nemzeti park oktatási referensétől.

A kupola feladata, hogy megvédje az időjárás viszontagságaitól a csillagászati távcsőparkot, kizárja a szél és közvilágítás zavaró hatásait a programok során. A kupola lényege, hogy egy viszonylag keskeny résen keresztül, a távcső számára csak az égbolt egy adott részét teszi láthatóvá, viszont azt az égterületet, amely éppen nem áll megfigyelés alatt, eltakarja.

Erre azért van szükség, mert a távcső minél nagyobb nagyítású, illetve fénygyűjtő képességű, annál jobban kell őrizni a külső, zavaró befolyásoktól.

A nagy nagyítás nemcsak például egy távoli bolygó aprónak tűnő részleteit nagyítja fel, de a teleszkóp a légmozgásból eredő parányi remegéseit is, egészen annyira, hogy már élvezhetetlenné válhat az észlelés. Egy komoly csillagászati műszert már kis szél is megakadályozna a munkában - közölte a szakember.

A kupolán kívül a Pannon Csillagda épületébe beépítettek egy olyan speciális távcsőtartó betonoszlopot is, mely a látogatók által a lépcsőzés, a járás során keltett apró épületrezgéseket hivatott kiküszöbölni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!