Mégis megszűnik?

Veszprém - A kormány szerdai ülésén tárgyalt az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) jövő évi megszüntetését indítványozó módosító javaslatról, amittámogat a frakció ellen.

Varga Ibolya

A Fidesz-frakció ma tárgyal a témáról, egyelőre úgy tűnik, inkább az eva megtartása mellett érvelnek.

Az egyik gazdasági napilapunk adatai szerint az idei 179 milliárd forintos evabevételi tervből kiindulva nagyjából bruttó 600 milliárd, nettó 480 milliárd forint vállalati bevételről van szó. Ha a volt evások jövőre egyetlen fillér költséget sem számolnak el, akkor a 179 milliárd forint eva helyett 118 milliárd forint általános forgalmi adót (áfa) és 47 milliárd forint társasági adót fizetnek be.

Kérdés, hányan kezdenek buzgón költségszámlát gyűjteni, növelve a költségvetés veszteségét  veti fel. Az evásoknál az egy vállalkozásra jutó bevétel jóval több, mint a társasági adó esetében. Idén az első kilenc hónap alapján a fizetett előlegekből egy evásra 896 ezer forint jutott, egy nem evás cégre pedig 404 ezer forint. Tavaly a százezer evás 182 milliárd, a 340 ezer cég pedig 323 milliárd forint adót fizetett be az említett gazdasági lap szerint. 


 
A jelenlegi adóbevétel 80 százaléka veszhet el abban az esetben, ha jövőre megszűnik az eva - mondta Zara László,  az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Meglátása szerint az eva megszüntetése a feketegazdaságot fogja erősíteni, illetve az érintett cégeknek  akár a  fele is megszűnhet.  Az eva nélkül a bevétel a társasági adóból és az áfából tevődik majd össze. Az adóbevétel jelentős csökkenésének egyik oka az lenne, hogy a vállalkozók jelentős része a szürke- és a feketegazdaságot választja majd.

Ezek jellemzően olyantevékenységek, amelyeknél nehezen ellenőrizhető, hogy a vállalkozó kinek végezte  tevékenységét. Ha társaságról van szó, és mindenképpen számlát kell adnia, akkor a társasági adó alatt fog adózni, az egyéni vállalkozó pedig a normál egyéni vállalkozói szabályok alatt, illetve egy részük az átalányadózást választja. Ismét jellemző lesz az adóalap elköltségelése. 


Első körben öt adót váltott ki az eva

Az evát 2003-ban vezették be, akkor kiváltotta a társasági adót, az osztalék utáni adót, az egyéni vállalkozó jövedelemadóját, a cégautóadót és az áfát. Továbbra is meg kellett fizetni a  személyi jövedelemadót a gazdasági társaság tagjának személyes közreműködése és a tag által teljesített mellékszolgáltatás díja után és a járulékokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!