Megkezdődött a nádaratás

Megyei körkép – A jégborítás felgyorsította, ezért már nagyüzemben folyik a nádvágás a Balatonnál. A munkával február 15-ig végezni kell.

Tremmer Tamás

Mindenkinek az a jól felfogott érdeke, hogy a balatoni nádasok állapota megfelelő legyen, ehhez viszont karban kell tartani. A tónál mintegy 600 hektár nádas van, ennek a kezeléséről kell(ene) gondoskodni.



Pécseli Péter, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője lapunknak elmondta, erre az évre is kiírták az egyszerűsített közbeszerzési eljárást majd 80 hektár nád levágására, amire hárman pályáztak. A területből 49 hektár a vízminőség védelmi vágás, amit a vízügy megrendelésére végeznek, 30 hektár pedig a haszonnád vágása, amiért pedig a vállalkozók fizetnek. Emellett horgászegyesületek, önkormányzatok, magánszemélyek, civil szervezetek is kértek engedélyt nádaratásra, ők együttesen körülbelül 20 hektárról tudják letakarítani a száraz nádat.



A nádvágók a munkát január utolsó napjaiban kezdhették, de azt február 15-ig be is kell fejezni. A jégborítás lehetővé teszi, hogy gépeket is használjanak a vállalkozók, így Pécseli Péter megítélése szerint a feladattal határidőre végezni tudnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!