Másodfokon a Cozma-ügy

Veszprém, Győr - A Győri Ítélőtábla tárgyalja csütörtökön és pénteken másodfokon a Cozma-gyilkosságot. A megyei bíróság tavaly nyári elsőfokú ítéletében Raffael Sándor, illetve Németh Győző első- és másodrendű vádlottakra életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki. Sztojka Iván az elsőfokú ítélet szerint 20 év fegyházbüntetést kapott.

Halmos György

Raffaelt, Némethet és Sztojkát társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondták ki bűnösnek.

Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlottat társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében találta bűnösnek az elsőfokon eljáró bíróság, ezért előbbinek 5 évet, míg az utóbbinak 4 évet kell börtönben töltenie. Az ügy hatodrendű és hetedrendű vádlottját, akik Raffael Sándor és Németh Győző szökésében és az országból való kijutásában segítettek, kétrendbeli bűnpártolás miatt 3 évi, illetve 2 év 8 hónapi börtönre ítélték nem jogerősen.

A vádlottaknak meg kell fizetniük az eljárás során felmerült 74 millió 593 ezer forintos bűnügyi költséget; Raffaelnek és Pálnak 15-15, Némethnek, Sztojkának, Biharinak 14,5-14,5 millió forintot, míg a többi vádlottnak a fennmaradó összeget.

Az első- és a harmadrendű vádlott részben felmentésért, emellett pedig enyhítésért fellebbezett, a másod-, a negyed- és az ötödrendű enyhítést kért, míg az ügy hatod- és hetedrendű vádlottja felmentésért folyamodott.

A vádhatóság szerint az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott esetében a megyei bíróság arányos, a büntetés céljának elérése érdekében feltétlenül indokolt büntetést szabott ki, az ötöd-, a hatod- és a hetedrendű esetében viszont nem, ezért súlyosítást kért.

Több mint három esztendeje, 2009. február 8-án a megyeszékhely egyik szórakozóhelye előtt meggyilkolták az MKB Veszprém KC román válogatott kézilabdázóját, Marian Cozmát. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!