Bunda-botrány: Bizonyíték nincs, csupán összeesküvés-elméletek

Pápa - Amint azt a Napló hétfői számában röviden már közöltük: az egyik hazai sporthetilap, nevezetesen a Sport Plusz legutóbbi megjelenése alkalmával két oldalon foglalkozott a Fradi-Pápa élvonalbeli magyar bajnokival. Azon a két oldalon többször is szerepelt a „bunda” kifejezés a mérkőzéssel kapcsolatban.

Polgár Tibor



Ennyit a puszta tényekről, és ha már a Sport Plusz felvetette a bundázás lehetőségét – még ha konkrétan nem is mondta ki, hogy csalás történt a Fradi-Pápán –, engedtessék meg, hogy a Napló hasábjain megvizsgáljuk „a másik oldalt” is. A modern foci legsúlyosabb rákfenéje a fogadási csalás, a mérkőzések eredményeinek manipulálása. Nincs értelme mindezt tagadni, hiszen jelenleg harminc gyanúsítottja van a magyar „bundaügynek”. (Gyorsan tegyük hozzá, nem csupán magyar jelenségről beszélünk, ez a világ labdarúgását érintő probléma.) Ennek köszönhetően odáig jutottunk, hogy gyakorlatilag minden olyan mérkőzésre, ahol az úgymond esélytelenebb csapat nyer, nagy eséllyel rásütik a „bundameccs-bélyeget”.

Ha például Oláh Lóránt, a Fradi csatára gólhelyzetben Szűcs Lajosba rúgja a labdát, akkor egyesek szerint szándékosan hagyta ki a ziccert. Miközben lehet, hogy csak ennyire futja a támadó tudásából. Ha a ferencvárosi Marko Simic a vesztes meccs után a pályán nevetgél a pápai Lazar Arsiccsal – akivel egyébként korábban csapattársak voltak a Vasasban –, akkor egyesek szerint a futballisták előre megbeszélték az eredményt. Miközben lehet, hogy Simic magasról tesz a Ferencvárosra, hiszen a fizetését mindenképpen megkapja, és előbb-utóbb úgyis továbbáll egy másik klubhoz. Ha a zöld-fehérek erőtlenül, kedvtelenül futballoznak a Lombard ellen, akkor egyesek szerint „lefeküdtek” ellenfelüknek. Miközben lehet, hogy nem tudtak mit kezdeni a pápai védelemmel, és egyszerűen a hátuk közepére kívánták a számukra tét nélküli meccset.

Azt azért megjegyeznénk, hogy a jelenlegi, a bundázókra különösen érzékeny helyzetben nagyon bátornak – vagy éppen nagyon hülyének – kell lennie egy focistának, ha manipulálni akar egy NB I-es bajnokit. Nem tehetünk mást, mint bízunk a hatóságokban, hogy fülön csípik az esetleges bundázókat, de amíg nincs konkrét bizonyíték egy-egy bundavádra, addig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Az interneten terjedő névtelen kommentek, jól értesült informátorok, különböző érdekek mentén született zavaros összeesküvés-elméletek nem alkalmasak arra, hogy megalapozott döntést hozzunk a kérdésben.


Bizonyíték lehet-e egy SMS a csalásra? Nos, egyes szurkoló fórumokon felvetődött, hogy a 27. fordulóban a Siófok odaadhatta a győzelmet a Vasasnak. Az ugyancsak május ötödikén lejátszott Vasas-Siófok meccset a hazaiak nyerték egy öngóllal, miután a vendégektől kiállítottak egy játékost. Birtokunkban van egy SMS, amely szerint már május negyedikén tudható volt a fővárosi piros-kékek 1-0-s győzelme és a siófoki kiállítás az ominózus meccsen. Nincs benne semmi boszorkányság, csupán átállítottuk a dátumot az SMS-t fogadó mobiltelefonon



Telefonnal könnyebb „jósolni”, mint gondolnánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!