A növekedést az Isten adta

Pápa - Ünnepi istentiszteleten iktatták be Polgárdi Sándor esperest, Henn László felügyelőt és a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye megválasztott tisztségviselőit.

Balla Emőke

Általános tisztújítás éve az idei a Magyarországi Evangélikus Egyházban. Az egyházközségekben és az egyházmegyékben is lezajlottak a választások. A következő hat éves ciklusra Polgárdi Sándor pápai lelkész  kapott esperesi megbízást - aki az elmúlt négy évben is gondozta az egyházmegyét -, espereshelyettes Isó Dorottya veszprémi lelkész, egyházmegyei felügyelő Henn László, egyházmegyei másodfelügyelő Szamosi Attila. A szombat délutáni pápai istentiszteleten nemcsak ők, de az egyházmegyei  választott tisztségviselői is esküt tettek.


Polgárdi Sándor esperest Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus egyházkerület püspöke iktatta be hivatalába. A püspök igehirdetésében Pál apostol korinthusiakhoz írt levelének igeverse alapján ("Én ültettem, Apollós öntözte, de a növekedést az Isten adta. Úgyhogy az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja. Mert mi Isten munkatársai vagyunk..." ) hirdette Isten igéjét. A növekedés csodájáról beszélt, ami megfigyelhető a természetben, egy kisgyerek életén, de közösségeinkben is.

A növekedés az élet jele, a növekedést Isten adja. Isten dolgozni, munkára hív bennünket, az Ő munkatársai vagyunk, de mi csak "segédmunkások" lehetünk, nagyon kicsi a mi szerepünk. A veszprémi egyházmegye a dunántúli egyházkerület legnagyobb gyülekezet számú megyéje (huszonhat egyházközséggel), a gyülekezetek egyharmadában viszont nincs helyben lakó lelkész. Isten áldó hatalmára van itt is szükség, hogy megláthassuk munkálkodását.



Az ünnepi istentisztelet utáni közgyűlésen Polgárdi Sándor esperes székfoglalójában kiemelte: olyannak szeretné látni az egyházat, amelyre még hallgatnak az emberek, biztos, nyugodt pontot jelent számukra. A jó rend, a törvényesség megőrzése, egymás tisztelete és megbecsülése elengedhetetlen feltétele a közös munkának. Hangsúlyozta a családok, fiatalok megszólításának fontosságát. Minden, amit végzünk, amiről döntünk, az evangélium hirdetésért történik, mondta.



Henn László a bizalom, békesség, a törvényesség és a tájékoztatás köré építette gondolatait. Az ünneplőket levélben köszöntötte Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus egyház elnök-püspöke, Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke, Kákay István, az Evangélikus Országos Iroda igazgatója, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke és főjegyzője, Köntös László.
Az ünnepi alkalom a Tarczy iskolában fogadással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!