A hősök emlékezete

Veszprém - Az 1848-49-es szabadságharcot vívó magyar hadsereg szinte példa nélkülinek számított az akkori Európában.

Szabó Péter Dániel

- A reguláris alapokon nyugvó haderő kevesebb, mint egy évvel a megalakulása után a határokig kergette a büszke császár seregeit - mondta el a március 15-e alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen Szücs József mérnök ezredes, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnoka. Az alakulat vezetője a veszprémi helyőrségi művelődési otthon színháztermében tartott megemlékezésen felidézte 1848 tavaszát, a magyar hadsereg létrejöttét, amelyhez politikai konszenzusra és nemzeti egységre volt szükség.

Elmondta, a gyalogságból, lovasságból és tüzérségből álló haderő küzdelmét ugyan súlyos retorziók követték, de a hősök áldozata utat nyitott Magyarország polgári fejlődésének.

Az ünnepi gondolatokat követően a veszprémi katonák elismeréseket vehettek át Szücs Józseftől és Huszár Péter alezredestől, az MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnokhelyettesétől. Az állománygyűlés a Báthory István Általános Iskola tanulóinak március 15-ét idéző, nívós műsorával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!