A kormányok eszköztelenek, de lenne alkotmányos megoldás

<b>Veszprém</b> - Az önkormányzatoknál tapasztalható finanszírozási gondok a lakosságnak okozott problémák mellett az ország fejlődésére is rendkívül kedvezőtlen hatással lehetnek, derül ki abból a napokban nyilvánosságra hozott tanulmányból, amit <em>dr. Vigvári András</em>, az Állami Számvevőszék Kutató Intézetének munkatársa készített.

Győrffy Árpád

Az önkormányzati rendszer működéséből fakadó pénzügyi kockázatokat és az azokat kiváltó okokat feltérképező elemzés idéz egy tavalyi felmérést. 


Az ötezer főnél kisebb lakosságszámmal rendelkező, többnyire falusi önkormányzatok körében tapasztalható forráshiány lassan másfél évtizede természetes jellemzője a rendszernek
(Illusztráció: Szarka Evelin)

Az ebben megkérdezett polgármesterek válaszai szerint az önkormányzatok 44 százaléka különböző mértékű működési hiánnyal zárta az előző évet, a települések harmada nem tudja határidőre rendezni tartozásait, ennek a csoportnak 20 százaléka pedig tartós fizetési gondokkal küzd. 

A szakértő szerint a pénzügyi kockázatok tekintetében jól elkülönülő csoportot képeznek a községi önkormányzatok, a megyei jogú városok és más városok, a megyei önkormányzatok, a fővárosi és a kerületi önkormányzatok.

Az ötezer főnél kisebb lakosságszámmal rendelkező, többnyire falusi önkormányzatok körében tapasztalható forráshiány lassan másfél évtizede természetes jellemzője a rendszernek, miközben ebben a körben is vannak olyanok, amelyek meglehetősen jó pénzügyi adottságokkal rendelkeznek. 

A magyar népesség 28 százaléka él az érintett településeken, miközben az önkormányzati rendszer rendelkezésére álló forrásoknak csak 15-16 százalékával rendelkeznek.

A témáról bővebben a keddi Naplóban olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!