Az onkológiai központra figyel a régió

Veszprém - Elkezdtük az onkológiai központ előkészítését, kiválasztottuk a helyszínt, kijelöltük a projekt menedzsmentjét, azt a stábot, akik a beruházást vezénylik majd.

Napló Online

A Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház főigazgatója közölte ezt lapunkkal. Dr. Rácz Jenőtől megtudtuk, a regionális onkológiai központok létrehozásának gondolata öt évvel ezelőtt merült fel, rövidesen elkezdődött a konkrét tervezési folyamat, hamarosan a pályázatokat is kiírták. Lehetséges helyszínként már ekkor felmerült Veszprém, a megyei kórház a tulajdonos megyei önkormányzattal együtt beadta a pályázatát, melyet meg is nyertek. Így a közép-dunántúli régió onkológiai központja a megyei kórház területén belül, a régi műszaki épület helyén épülhet meg.

A beruházás hozzávetőlegesen négymilliárdos költségvetésből valósulhat meg, nagyrészt uniós forrásból. Azonban még az építkezési munkálatok megkezdése előtt megváltozik a megyei kórház tulajdonlása, az állam kezelésébe kerül át, ennek megfelelően az állam átvállalja a pályázati önrészt.

Ez általában tíz százalék körül szokott lenni, ám ebben az esetben lényegesen többet, 1,3 milliárd forint önrészt vállalt a megyei önkormányzat, az összköltség 30 százalékát. A projekt támogatási szerződésének szövegezése már elkészült, valamikor a közeli napokban sor kerülhet az aláírására.

Az előkészítés folyamán elindították a tervezésben, kivitelezésben részt vevők számára kiírt közbeszerzési eljárásokat is. A konkrét munkálatok a jövő évben már el is kezdődhetnek, párhuzamosan a kórházban zajló átalakításokkal. Mivel az onkológiai központ egy teljesen különálló épületbe kerül, az építkezések együtt is bonyolíthatók. A projekt 36 hónapos, ezt az ütemezést minden szinten elfogadták, azaz a létesítményt várhatóan 2015-ben lehet átadni.


Dr. Rácz Jenő összefoglalta, az onkológiai központ kialakítása mellett milyen építési munkálatok zajlanak most a megyei kórházban. A napokban fejeződött, illetve fejeződik be a sürgősségi ellátás fejlesztése, ugyanakkor elkezdődnek a struktúraát-alakítási pályázathoz kapcsolódó munkálatotok. Az utóbbi szinte az egész kórházat érinti, kiemelten a belgyógyászati területet (D épület), itt zajlanak majd a leglátványosabb építkezések. De a majdnem ötmilliárdos beruházás érinti a műtőket, a központi sterilizálót, az intenzív osztályt, a szülészet-nőgyógyászatot és a betegfelvételi részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!