Botrány! Félmillió munkanélküli maradt hoppon

<b>Veszprém</b> - Felháborító, hogy február elején több mint félmillió munkanélküli nem kapta meg időben az államtól jogos járandóságát.

Szabó Péter Dániel

Mindezt Bernáth Ildikó, a Fidesz országgyűlési képviselője mondta el szerdán sajtótájékoztatón, ahol a parlamentben hétfőn elhangzott interpellációját ismertette. 

- A munkanélküli segély és járadék késése mellett azt is botrányosnak tartom, hogy a munkaügyi kirendeltségeken a téli hidegben hosszú órákat kell várniuk az embereknek, hogy bejussanak az ügyintézőkhöz. Ki a felelős ezért, s hogyan kárpótolják az érintetteket? – tette fel a kérdést a képviselő. 

Bernáth Ildikó elmondta, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a parlamentben adott válaszában elismerte, s az új, közbeszerzési eljárás keretében 1,2 milliárd forintért vásárolt számítógépes program bevezetésének tulajdonította a kirendeltségeknél tapasztalt hosszú várakozási időt, a munkanélküli járandóság utalásával kapcsolatban azonban nem tudott késett utalásról beszámolni. 

A Fidesz országgyűlési képviselője hozzátette, nem fogadta el a miniszter asszony válaszát, hiszen telefonon még február 23-án is jelezték neki, hogy nem érkezett meg egy-egy címzetthez a segély.  

A sajtótájékoztatón elhangzott, a munkaügyi tárcának az alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkező közel egymillió ember rohamára is fel kellett volna készülnie. Bernáth Ildikó szerint ilyen helyzetben komoly hiba volt a program szempontjából kísérleti nyúlnak használni az állásukat vesztett, kiszolgáltatott embereket.

- Javasolni fogom a foglalkoztatási és munkaügyi bizottságnak, hogy legközelebbi ülésen haladéktalanul vegyük napirendre az ügyet és próbáljuk megoldani a több százezer munkanélkülit érintő problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!