Egy forintot ér? - Visszaváltják a PET-palackot és az alumínium dobozt

<b>Megyei körkép</b> - Az egyik legnagyobb magyar hipermarket-lánc 37 hazai üzletében vezeti be azt az új rendszert, amely segítségével az ötösével visszaváltott PET-palackokért öt, az alumínium dobozokért pedig tíz forintot fizet a környezettudatos vevőknek levásárolható blokk formájában. Környezetvédők szerint ez kevés.

Németh F. Bernadett

Megyénkben három, az áruházlánchoz tartozó üzletben válthatók vissza a PET-palackok és aludobozok: Ajkán, Pápán és Veszprémben. 


Az üvegvisszaváltó helyeken üres, tiszta, lapított palackokat vesznek át
(Illusztráció: archív)


Az üdítős ezüst vagy arany színű és 1 literes sörös barna színű PET palackot nem veszik át. Az áruház a szelektált hulladékot újrahaszosítókhoz juttatja el. 

Az új rendszer bevezetésén részt vett Szabó Imre környezetvédelmi miniszter is, aki egy mechanikus palackprést adott át az áruházlánc képviselőinek. 

S éppen a miniszter jelenléte késztette vitára a zöldeket, akik a termékdíjtól várnák a visszaváltásra vonatkozó anomáliák feloldását, a törvény azonban szerintük nem alkalmas erre. 

Az áruházlánc egy palackonkénti egyforintos díja egyes vélekedések szerint nem ösztönöz arra, hogy a vásárló a kuka helyett a visszaváltóhelyre vigye a megüresedett terméket, míg Európában ma már mindenütt borsos betéti díjat rónak ki a műanyag dobozokra. 

A nagyáruház pedig - megfelelő szabályozás híján - hazánkban maga szabhatja meg a visszaváltás díját. Más vélekedések szerint viszont aki valóban környezettudatosan él (s valamiért mégis műanyag palackot vásárol), ingyen is az újrahasznosítókhoz juttatja el a palackot.

További részletek a Napló keddi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!