Életveszély: Centikre az aknáktól

<b>Csögle, Bamako</b> - Életre szóló élményekkel, ezernyi fotóval és több órányi videófelvétellel tértek haza február közepén a Budapest-Bamako ralin részt vett B.OSY Team tagjai.

Tisler Anna

A csöglei Boldog család három tagja, Boldog Zoltán, felesége Erzsébet és legidősebb gyermekük, a 17 esztendős Balázs, valamint a balatonalmádi Oszkó György a középmezőnyben végzett egy húsz éves terepjáróval. 

Hazaérkezésük után elmondták, rengeteg érdekeset láttak, megismerkedtek a sivatagi tájakkal, átmentek a Ráktérítőn, sikeresen túljutottak az út veszélyes szakaszain. Menet közben feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak, a megadott koordináták ismeretében kellett megtalálniuk különféle jelzéseket, helyeket.
 
A B.OSY Team tagjai számára Mauritánia lehangoló látványt nyújtott. Megtapasztalták, Afrika egyes vidékein milyen nyomorúságos viskókban húzzák meg magukat az emberek. Láttak a sivatagban csapatostól vándorló állatokat, haladtak el aknamezők mellett, valamint olyan utakon, ahol néhány centiméterrel mellettük szakadék volt. 

A verseny időtartama alatt megismerkedtek más hazai és külföldi csapatokkal, ellátták egymást tanácsokkal. Sokszor a táborban szálltak meg, néha szállodában éjszakáztak. Az egyik vendéglátóhelyen csirkét rendeltek, de a felszolgált állat a galambnál is kisebb volt. Máskor egy tüzijáték okozott rémületet, amit a táborhelyen az egyik versenyző meggyújtott. 

A csapatokra vigyázó katonák azt hitték fegyver ropog, és rohantak a hang irányába. 

Afrika számos falujában kéregető gyerekek várták a mezőnyt. Az első néhány autó még el tudott menni, de mire a többség odaért, már alig tudták folytatni az útjukat, körbefogták őket az ajándékra várók. 

A futam január 31-én érte el a bamakoi célt. Másnap a világ egyik legszegényebb országában kiosztották a segélyszállítmányokat. Az iskolának, ahol elhasznált padok között tanulnak a gyerekek, számítógépeket, füzeteket, írószereket ajándékoztak a ralisok, valamint annyi ruhát vittek, hogy a következő évi futamig bizonyára nem lesz gondjuk az öltözködéssel. 

Az adományozás sem úgy működik ott, mint Európában. A falufőnököt kellett megkeresniük az átadás előtt, és az ő jelenlétében kiosztani az ajándékokat. Boldogék és Oszkó György hazafelé is autóval jöttek, kagylót gyűjtöttek a tengerparton, üvegekben pedig magukkal hoztak egy keveset emlékül a sivatag homokjából.


A B.OSY Team még az indulás előtt
(Fotó: Tisler Anna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!