Elfogyhat a Balaton

Balaton - Az 1970-es évektől kezdve folyamatosan csökken a Balaton vízgyűjtő területének vízhozama. Ha nem teszünk semmit, a következő évtizedekben már a tó elfogyásával kell számolnunk - állítja a magát független Balaton-szakértőként megjelölő Fekete Péter.

Győrffy Árpád

Az 1921-től rendelkezésre álló tízéves természetes vízkészlet-változás adatok alapján, másokhoz hasonlóan arra jutott, hogy a Balaton az első 50 évben átlagosan 685 milliméterév víztöbblettel zárt. Ezzel szemben az utolsó 40 év folyamatosnak tekinthető csökkenést produkált, ami oda vezetett, hogy az utolsó tíz év víztöbbletének átlaga már csak 280 milliméter/év nagyságú volt. A jövőben átlagosan évente 20 milliméter víztöbblet csökkenéssel kell számolnunk. Mindez a tó 2020-2025-től kezdődő elfogyását valószínűsíti - állítja Fekete Péter.

Bírálja a jelenlegi Balaton-stratégia alapját adó 2003-as "Somlyódy-jelentést", ami 611 milliméter/év víztöbbletet állapított meg. Szerinte hibás matematikai modellel dolgoztak, ami nem számolt  klímaváltozással. Fekete Péter arra kérte a Magyar Tudományos Akadémia Környezettudományi Elnöki Bizottságának Felkészülés a Klímaváltozásra Albizottságát, vegye munkaprogramjába a Balaton vízháztartásának felülvizsgálatát.

Megkerestük Láng István akadémikust, az albizottság elnökét, hogy mit szól a kezdeményezéshez.

- Mi nem vagyunk illetékesek a balatoni határozat felülvizsgálatában, nem is kimondottan a Balatonnal és annak vízgazdálkodásával foglalkozunk, hanem a klímaváltozás hatásával. De amikor ilyen témához érünk, foglalkozunk majd Fekete Péter megállapításaival, javaslataival.

- Ami a globális folyamatokból a Kárpát-medencére biztosra vehető, a lassú felmelegedés és a viszonylag kevesebb csapadék. Ami azt jelenti, hogy a balatoni víztükör magasságának szabályozása igen nagy odafigyelést igényel.

Láng István személyes véleményeként reális igénynek tartja az érvényes vízszint szabályozás megvizsgálását, a felső szint megemelését a jelenlegi 110 centiméteres szint fölé. Az akadémikus szerint ilyen lépések mellett is fel kell készülni arra, hogy időnként nagyon alacsony lesz a Balaton vízszintje.
- Egy nagyobb balatoni halpusztulás 1975-ben ökológiai problémák miatt következett be. Tavasszal túlzottan leengedték a Balaton vízszintjét, abban a reményben, hogy csapadék majd visszatölti. Nem jött be, felborult az oxigénháztartás, és elkezdtek dögleni a halak.

Láng István az ilyen veszélyek ellenére sem látja ma még reálisnak azt, hogy más vízgyűjtőből vizet hozzunk a Balatonba. - Lehet, hogy húsz év múlva ez is szükségszerű lesz, de ezt ma még nem látom - mondta az akadémikus. 

A vízügyi kirendeltség nem válaszolt

Két hete írásban kértünk információt a Balatoni Vízügyi Kirendeltségtől a tó helyzetéről. Államtitkári jóváhagyás híján máig nem jött válasz. Az interneten elérhető adatok szerint jelenleg a Balaton névleges vízszintje Siófoknál 72, Balatonakalinál 70 centiméter. Ez a szabályozási határ legalsó széle. A 2000-2005 közötti, rendkívül csapadékszegény időszakban az alsó rekord 23 centiméter volt.
A jelenlegi vízszint körülbelül három méteres átlagos vízmélységet jelent a tóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!