Észak-Korea feltehetően újabb atomrobbantásra készül

Tokió - Amerikai műholdas felvételekből ítélve Észak-Korea feltehetően egy újabb, immár harmadik föld alatti atomrobbantásra készül - jelentette csütörtökön a japán tömegtájékoztatás.

MTI

A Kyodo hírügynökség amerikai katonai szakértőkre hivatkozva közölte: műholdas felvételeken haditechnikai eszközök gyakoribb mozgása figyelhető meg az ország északkeleti részén fekvő nukleáris gyakorlótéren. Emellett nagy földrakás látható, ami arra utal, hogy alagutat építenek, és egy újabb atomrobbantásra való készülődés zajlik.
   
A felvételek október 27-én készítette a DigitalGlobe amerikai vállalat térképészeti műholdja.
   
A Nikkei című lap úgy tudja, a japán kormány csütörtökre virradóra kapott értesítését arról, hogy Észak-Korea vélhetően ismét atomrobbantásra készül. A japán kormány ezután az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával kapcsolatba lépve hozzálátott az információgyűjtéshez. Kormányilletékesek szerint az észak-koreai szakértők egy olyan alagútnál folytatják az előkészítő munkálatokat, amelyet már használtak atomrobbantásra. Nem lehet kizárni - mondják - hogy a megkezdett munkálatok egy újabb kísérleti atomrobbantás előkészületei, de egyelőre nehéz megítélni, hogy Észak-Korea valóban erre készül-e.
   
A kommunista állam 2003-ban felmondta az atomsorompó-szerződést, s azóta két kísérleti atomrobbantást hajtott végre, 2006-ban és 2009-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!