Fodor: Én azt látom, hogy nem változott az SZDSZ támogatottsága

<b>Veszprém</b> - Az SZDSZ elnöke szerint nem csökkent pártja népszerűsége az utóbbi hónapokban, béke van már a pártban, jól együtt tud dolgozni örök riválisával, <em>Kóka Jánossal</em> is. <em>Fodor Gábor</em> szerdán a liberális párt megyei választámányi ülésén vett részt, ezt megelőzően válaszolt kérdéseinkre.

Varga Domokos Péter

- Béke van már az SZDSZ-ben? 

- Természetesen igen. Amióta a Szabad Demokraták Szövetsége megalakult, azóta zajlanak benne éles és erős viták. 

De az SZDSZ mindig arról volt híres, hogy mikor szükség van az együttes fellépésre, ezt meg is tesszük. Most is így van ez, jól együtt tudunk működni azzal a Kóka Jánossal, akivel az elmúlt időszakban nagy csatákat vívtunk.

- Normális dolog, hogy egy liberális pártban akkora ügy lett a frakcióvezetői poszt betöltéséből? 


Én azt látom a számokból, hogy nem változott az SZDSZ támogatottsága
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

- Nem. Az én álláspontom viszont változatlanul az, hogy helyénvaló  kölönösen egy ellenzéki pártban  ha a pártelnök egyben a parlamenti frakciót is vezeti. De tudomásul veszem, hogy jelen pillanatban az SZDSZ-ben más a helyzet, hogy erről a párt különböző testületei különbözőképpen gondolkodnak. 

Ebben az ügyben én nem akartam a végsőkig feszíteni a húrt, mert a pártban most nagyobb szükség van a békére, mint az egymással szembeni küzdelemre.

- Mi lehet annak az oka, hogy mióta ön átvette az elnökséget, mérhetően csökkent a párt támogatottsága? 

- Ezt nem támasztják alá adatok.

- Az elmúlt napokban több közvélemény-kutatási eredményt is közzé tettek. A Századvég-Forsense szerint az SZDSZ egy százalékon áll, a Szonda Ipsos és a Tárki szerint kettőn. 

- Amikor én elnök lettem, már egy éve arról cikkeztek arról a lapok, hogy egy százalékos párt az SZDSZ. Legutóbb a Medián négy százalékot mért nekünk. 

Én azt látom a számokból, hogy nem változott az SZDSZ támogatottsága, de nyilvánvalóan ez sem jó nekünk, én azt szerettem volna, hogy változzon. 


Látom a lehetőséget, látom a tartalékokat, az SZDSZ fog képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

A stagnáló népszerűség okát én abban látom, hogy még mindig viták zajlanak arról, hogy ellenzéki pártként mit kellene csinálnunk. Ezen kell túllendülnünk, de ez szerintem hamarosan meg fog történni.

- Jelen pillanatban hagyományos értelemben vett ellenzéki párt-e már az SZDSZ, vagy még egy picit mindig kormánypárt? 

- Egyáltalán nem kormánypárt. Az a kormánypárt, aki a minisztereket adja. Az más kérdés, úgy vagyunk ellenzékiek, hogy mindig érdemben mérlegeljük a kormány javaslatait. 

A javaslatokra helyből nem az a reakcónk, hogy nem, hanem mindig megnézzük, a javaslatok egybeesenek-e a mi értékvilágunkkal, az ország javát szolgálják-e?

- Ez elég lesz egy eredményes európai parlamenti választási szerepléshez? 

- Azt gondolom, hogy igen. Látom a lehetőséget, látom a tartalékokat, az SZDSZ fog képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe.

- Már közzétették, hogy a frakciójuk ezúttal sem támogatja a parlament feloszlatását, és ezzel együtt az új választások kiírását. Volt erről a képviselőcsoportban jelentős, az ellentétes döntést is felvető vita? 

- Hogyne, itt különböző álláspontok csaptak össze, ezeket megvitattuk és úgy hoztuk meg a döntésünket. Nem tartjuk korrektnek úgy dönteni a parlament feloszlatásáról, hogy sem a kormány cselekvési programját nem ismerjük a válság hatásainak csökkentéséről, sem a Fidesz javaslatait. 

De egy ilyen helyzetben senkinek sem érdeke, hogy a gazdasági válság mellé politikai válságot zúdítsunk az országra.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!