Harmincnégy településen mozdul a Balaton - Az idén megteremtik a vízilabda szabadidős játszásának feltételeit

Siófok - Idén nyáron is megmozdul a Balaton, a programsorozat szervezői az előttünk álló hónapokban 34 település 40 strandján várják a mozogni vágyókat. Tavaly 33 strandon összesen 325 szervezett eseményt regisztráltak.

Kiss Nikolett

Bár időnként az is nagyon csábító tud lenni, hogy az ember kizárólag csak akkor mozdul meg a strandon, amikor a napozáshoz megfelelő szögbe állítja a törölközőjét, azért az ideális állapot mégiscsak az, amikor a napozás, úszás közben aktívan töltjük az időnket a vízparton.

Szerencsére egyre több helyen igazán jó sportpályák, sportolási lehetőségek várják a fürdőzőket: strandröpi, foci, víziaerobik, vízilabda - egy kis ízelítő a lehetőségekből. A Mozdulj, Balaton rendezvénysorozat célja is az, hogy a strandolókat a szabadidő sportos, egészséges eltöltésére ösztönözze, de legalábbis alternatívát kínáljon a napon fekvéshez.

- A nagyszabású rendezvényt a Balaton Fejlesztési Tanács 2004-ben, az akkori Gyermek, Ifjúsági és Sport Minisztérium támogatásával, kilenc Balaton-parti település részvételével indította útjára - mondta Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. A Tanács minden évben, így idén is tájékozódott az előkészületekről, és áttekintette a rendezvénysorozat tapasztalatait. Az első öt évről elmondhatom, hogy sikeres, és beváltotta a hozzá fűzött reményeinket.

Az elmúlt öt évben az erőket két fő területre összpontosították. Az egyik terület a sportolási feltételek javítása, ezen belül a sportlétesítmények fejlesztése, újabb sportolásra alkalmas helyek kialakítása, a pályák felszereltségének korszerűsítése volt. A másik nagy feladatként a sportos rendezvények számának növelését tűzték ki célul. De minden évben bővült a programban résztvevő települések és strandok száma is. Ma már nincs olyan programban részt vevő strand, ahol legalább egy, de inkább kettő-három homokos pálya ne állna az oda látogatók rendelkezésére.

Veszprém megyében Balatonfüreden, Alsóörsön és Balatonalmádiban is olyan pályarendszerek épültek, amelyek nemzetközi szintű strandi sportprogramok lebonyolítására is alkalmasak, a strandfocitól a strandkézilabdáig. Átlagon felüli feltételeket tud biztosítani az ábrahámhegyi, a zánkai és a balatonudvari strand is. Az előrelépést az is jelzi, hogy a strandsportágak országos szövetségei egyre több sportági országos elődöntőt, döntőt hoznak a területre. Ábrahámhegyen, Zánkán, Balatonfüreden, Balatonalmádiban, Alsóörsön is rendeztek már elődöntőket, döntőket több sportágban.

A programsorozat alapjait az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkársága a helyi önkormányzatokkal kötött megállapodásokkal teremtette meg. A Balaton Fejlesztési Tanács pedig nem csak koordinálja az eseményeket, hanem komoly forrást is biztosít a programokhoz. Az önkormányzatok vállalták a strandokon a pályák megépítését, kialakítását és fenntartását, a tanács pedig az eszközök beszerzésével, biztosításával is segít ismertette az elnök a rendezvények pénzügyi hátterét.

Az idei nyár sem múlik el újdonság nélkül: ismét bővült a programsorozatban résztvevő települések száma: az idén Szántód kapcsolódik be. Több település is két stranddal vesz részt a programsorozatban, így Balatonfüred és Badacsony is. Az idei nyáron arra is kísérletet tesznek, hogy megteremtsék a legsikeresebb olimpiai csapatsportágunk, a vízilabda szabadidős játszásának balatoni feltételeit. Ennek érdekében négy helyen, többek között Balatonfüreden alakítanak ki pályát, ahol ki lehet próbálni ezt a sportágat is.

Idén a streetball vízi változatával is megbarátkozhatnak az érdeklődők Alsóörsön és Balatonkenesén. Ahogy már a strandolók megszokhatták, szombatonként lesz szabad a pálya: június közepétől augusztus második feléig 13 órától lehet szervezett keretek között sportolni. Június 20-án kezdünk, és augusztus 22-én, Vonyarcvashegyen zárul az idei programsorozat.

A sportos programsorozatban 18 Veszprém megyei strand vesz részt: Szigliget községi strand, Badacsonytomajon a városi és a badacsonyi is, az ábrahámhegyi községi, a Révfülöp Császtai, a szepezdi központi, a zánkai és az akali községi, az udvari, a tihanyi srand a hajóállomásnál, a füredi Kisfaludy és Esterházy, a csopaki és alsóörsi községi, az almádi Wesselényi, a fűzfői tobruki, a kenesei Vak Bottyán és Balatonvilágoson az aligai fürdőhely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!