Izgalmas lelet: alagutak a templom alatt

Vilonya - A templom fala mellett feltárják a területet, ugyanis egy boltíves, föld alatti folyosóra bukkantak a vasárnapi istentisztelet után.

Halmos György

Erről Bikádi László református lelkész tájékoztatott. Elmondta, a szószék közelében megsüllyedt a föld, arra gondoltak először, hogy az esőzés okozhatta, a közelben ugyanis van egy vízfolyás. A presbiterek egy rövid szakaszon kiásták a földet, akkor bukkantak egy kisebb és egy nagyobb föld alatti helyiségre.

- Amikor kiderült, hogy valószínűleg egy altemplomról lehet szó, értesítettük a hatóságokat, a műemlék-felügyeletet és a megyei múzeumot, ők fogják vizsgálni az érintett szakaszt - közölte a lelkész. Hozzátette, hogy egy helyi legenda szerint a templom alatt kiterjedt alagút húzódott, ennél többet viszont csak a régészeti feltárás után tudnak mondani.

- Nagyon izgalmas leletre bukkantunk, templom alatti alagútrendszert a megyében még nem találtunk, ezért is érdekes a felfedezés - közölte érdeklődésünkre a Laczkó Dezső  Veszprém Megyei Múzeum régészeti osztályának vezetője. Dr. Perémi Ágota elmondta, hogy a régészeti feltárás pénteken kezdődik, de már nagyon izgatottan várják a munkát. Azt megtudták a helyiektől, hogy a területen többször is beomlott a föld a nagy esőzések után. A most előkerült alagútrészletről semmit nem lehet tudni, nem szerepel sem a műemléki, sem a régészeti adatbázisban, csak sejtéseik lehetnek a szakembereknek, ám az biztos, hogy a középkorban épült. Leginkább az Erdélyben fellelhető építményekhez  hasonlítható, ha támadás érte a települést akkor oda menekültek a lakók  - ismertette a szakember. 

A templom Vilonya legrégebbi épített emléke, még az Árpád-korból származik, a XII-XIII. században épülhetett. A mostani tornyot 1796-ban építették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!