Jogsértő Leader-határok: A bíróság új eljárásra kötelezte az irányító hatóságot

<b>Budapest</b> - A Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a két Somló környéki Leader közösség területét rögzítőt határozatot - tájékoztatta lapunkat <em>Menyhárt Tibor</em>.

Deák Dóra

A Somló-Marcalmente-Bakonyalja Leader Közösség Közhasznú Egyesület (SMBLE) elnöke elmondta, hogy Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) keretében működő irányító hatóság döntése ellen indított bírósági eljárásuk hétfőn jogerős döntéssel zárult le. 


Menyhárt Tibor a Leader program előző fázisának táblájával
(Fotó: Győrffy Árpád)


A szóban ismertetett ítélet szerint a bíróság új eljárásra kötelezte az irányító hatóságot.

Korábban lapunkban olvashattak arról, hogy egy éve hónapokig húzódott az SMBLE és a Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke (GEMARA SK) Leader csoportok területi illetékességének meghatározása, mert két tucatnyi település önkormányzatai, civil szervezetei, vállalkozásai külön-külön mindkét csoportban regisztrálták magukat. 

Mivel az egyeztetések nem jártak eredménnyel, az FVM illetékesei maguk határozták meg a határokat, a kettős kötődésű települések többségét a GEMARA SK-hoz sorolták. A SMBLE politikai indíttatásúnak minősítette a döntést, az ellen bírósági eljárást indított és a brüsszeli hatóságokhoz fordult. 

Többen akkor úgy vélték, hogy a minisztériumi döntéssel két szocialista politikus, Gőgös Zoltán FVM államtitkár és Schwartz Béla országgyűlési képviselő köreihez tartozó személyeknek akartak kedvezni. 

Gőgös Zoltán visszautasította a vádakat, mint lapunknak akkor elmondta, a hatóság a politika kizárásával, a jogszabályoknak megfelelően, szakmai érvek alapján hozta meg a döntést. 

Menyhárt Tibor tájékoztatása szerint a most született ítéletben a bíróság meghatározta, hogy az irányító hatóságnak az új eljárásnál milyen szempontokat kell figyelembe venni egy-egy település helyének kijelölésekor. 

Az első ilyen szempont, hogy az érintett képviselő-testület hogyan döntött a csatlakozásnál. 

Ha egyébként a település csatlakozási szándéka megfelel a hazai és uniós előírásoknak, akkor a bíróság szerint az önkormányzat döntését nem bírálhatja felül az adott településen tevékenykedő civil szervezetek vagy vállalkozások más tartalmú döntése. 

Elmondta azt is, hogy az előkészítő szakaszban az érintett 26 település közül 17-nek a képviselő-testülete az SMBLE-t választotta, így ezek várhatóan hozzájuk kerülnek. 

Szerinte további változásokat indíthat el, hogy a GEMARA SK települései közül mások földrajzilag elszigetelődnek társaiktól, így a szabályoknak megfelelően csak az SMBLE-hez kapcsolódhatnának. 

Az egyesület egy korábbi határozata szerint szívesen fogadja az így csatlakozókat is - hangsúlyozta Menyhárt Tibor.

Megkerestük a földművelésügyi tárcát is, hogy megtudjuk, hasonlóan értették-e az ítéletet, s ha igen, akkor mikorra várható új határozat, és hogyan érinti mindez a január 10-ig beadható pályázatokat. 

A minisztérium sajtóirodájától kapott válasz szerint szívesen válaszolnak a kérdésekre az ítélet írásos változatának megismerése után. Erre szerintük a hónap végén lehet számítani.
 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!