Jön a kétszázas érme, novemberben bevonják a papír címletet

Budapest - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 15-én 200 forintos érmét bocsát ki, november 16-án pedig bevonja a papír 200 forintost - az erről szóló elnöki rendeletek a keddi Magyar Közlönyben jelentek meg.

Szausev Xénia

Az új 200 forintos érme átmérője 17,9 milliméter, és két részből, körgyűrűből, valamint magból áll. A gyűrű anyaga 75 százalék réz, 4 százalék nikkel és 21 százalék cink. A mag anyaga pedig 75 százalék rézből és 25 százalék nikkel ötvözetből áll. Az érme előlapján a lánchíd, hátlapján a 200 forint felirat látható.

Az MNB elnöke második rendeletével bevonja a forgalomból a 200 forintos címletű bankjegyeket. A bevonás határnapja 2009. november 16., eddig marad törvényes fizetőeszköz a papír címlet.

Az MNB korábbi tájékoztatása szerint az új érméből év végéig 71 millió készül, ebből 15,5 millió darabot már le is gyártott a Magyar Pénzverő Zrt.

A papírpénzről érmére váltás hátterében elsősorban a nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!