Június 7-én lesz a magyarországi EP-választás

Budapest - A várakozásoknak megfelelően június 7-ére, vasárnapra írta ki a magyarországi európai parlamenti választást csütörtökön a köztársasági elnök. Sólyom László bejelentésével kezdetét vette a hivatalos kampány.

MTI

Az Európai Unió országaiban június 4-e és 7-e között választják meg az Európai Parlament (EP) új tagjait a következő öt évre, a tagállamok saját maguk választhatnak a négy nap közül. 

Magyarországon hagyományosan vasárnap rendeznek választásokat, ezért már korábban valamennyi közéleti szereplő a június 7-ei nap bejelentését valószínűsítette. A jogszabály szerint az államfőnek a választást megelőző 72. napig (március 27-éig) kellett kiírnia annak időpontját.



Magyarország 22 képviselőt küldhet a Brüsszelben és Strasbourgban ülésező testületbe, ez kettővel kevesebb, mint a jelenlegi számuk
(Fotó: archív)

Az európai parlamenti választáson 106 ezer külföldi szavazhat Magyarországon az itteni listák valamelyikére. Erre azoknak van lehetőségük, akiknek magyarországi lakóhelyük van, és április 30-áig kérik a névjegyzékbe vételüket a helyi választási irodáktól. 

A névjegyzékbe vett uniós állampolgárok adatait a helyi jegyzőknek május 10-éig kell az Országos Választási Irodához (OVI) eljuttatniuk.
    
Az így összegyűlt adatok alapján az OVI május 20-ig tájékoztatja a többi EU-s tagállamot a Magyarországon névjegyzékbe vettekről. Az OVI ugyanilyen módon értesül a többi tagállamban névjegyzékbe vett magyar állampolgárok adatairól, őket kiveszik a magyarországi névjegyzékekből, hogy ne szavazhassanak kétszer.
    
Az OVI az EP-választásra megújította internetes tájékoztató oldalát,  és külön világhálós oldalt nyitott az első szavazók számára is.
    
Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, az első magyar EP-választást még abban az évben, június 13-án tartották.
    
Az Európai Unió minden tagállama maga dönthet arról, milyen szabályok szerint választja meg saját EP-képviselőit. 

A magyar választási rendszerben pártlistákra szavazhatnak a magyar állampolgárok és (kérelemre) más uniós tagállamok polgárai is voksolhatnak ezekre, ha van magyarországi lakhelyük. 

Ugyanígy egy másik tagországban élő magyar állampolgár is kérheti, hogy ottani jelöltekre voksolhasson, ám mindenki csak egy országban élhet választójogával.
    
A külföldön tartózkodó, de magyarországi listára szavazni kívánó választópolgárok a magyar külképviseleteken adhatják le szavazatukat.
    
Az a párt vagy pártszövetség állíthat listát, amely legalább húszezer hitelesített ajánlószelvényt összegyűjt. Magyarország egyetlen választókerületnek számít, így csak országos pártlistákra lehet szavazni. 

Csak az a pártlista szerezhet magyar európai parlamenti mandátumot, amelyik elérte az összes érvényesen leadott szavazat öt százalékát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!