Kálomista folytatja a Cozma-filmet - A producer nem felejt

Nem zavarja, hogy negatív módon írtak róla egyes kritikusok, az viszont bántja és felháborítja, hogy Marian Cozma édesapjáról az jelent meg egy internetes újságban: fia elvesztése után szerepet játszik.

Varga Róbert

A Révfülöpön élő Kálomista Gábor folytatja a Szíven szúrt ország című filmjét, már forgatott a második részhez is interjúkat, s mint mondta, ez az alkotás akkor is elkészült volna, ha nem cigány elkövetőkről lenne szó, ugyanis az MKB Veszprém kézilabdázójának halála komoly, megoldásra váró társadalmi problémákat hozott felszínre.

A Szíven szúrt ország című filmnek idén májusban volt a díszbemutatója a Veszprém Arénában. A fikciós dokumentumfilmként meghatározott alkotásra 4000 ember volt kíváncsi.

A mozipremier után eddig 15 ezren tekintették meg különböző filmszínházakban, miként látja Kálomista Gábor filmproducer és csapata azt, mi történt Marian Cozmával, és mi vezethetett odáig, hogy sportolókat megtámadnak egy szórakozóhelyen. A Magyar Televízió is műsorra tűzte az alkotást, a késő esti időpont ellenére 370 ezres nézettséget hozott a film, amely nemrég DVD formátumban is megjelent Romániában.

A bemutató után a kritika nem bánt kesztyűs kézzel a filmmel. Egyaránt kapott hideget, meleget Kálomista Gábor a Szíven szúrt országért. Nem volt egyöntetű az alkotás fogadtatása. A dícsérő, simogató, vállveregető szavak mellett írtak olyat is a filmről, hogy elkapkodott, elfogult, egyoldalú, cigányellenes, Fókusz-riport színtű, felszínes, és nem ás a mélyre. Amikor ezekkel a jelzőkkel szembesítettem Kálomista Gábort, aki Babos Tamással, Kivés Györggyel, Vecsernyés Jánossal és Csillag Manoval együtt készítette a filmet, azt felelte: nem az a baj, hogy negatívan írnak az alkotásról, a hazai kritika már rég nem foglalkoztatja, inkább az a probléma, hogy a rosszindulat és részvétlenség is felfedezhető egyes cikkekben.

- Az itthoni kritikaírás engem teljesen hidegen hagy, rólam leírhatnak bármit, nem érdekel, de azt, hogy egy magát újságírónak nevező nő azt írja egy gyászoló apáról, akinek a fiát brutálisan meggyilkolják, hogy szerepet játszik, az már felháborít. Az egyik kereskedelmi televízión volt egy komoly vita a filmről, ott is beszélt néhány meghívott vendég arról, hogy elfogult, lázító, a műsor nézői viszont 98 százalékban az ellenkezőjére adták le a szavazatukat. Nem is akarok ezzel többet foglalkozni, csak a film számít, nincs jelentősége ebben a történetben a személyemnek. Annak viszont annál több a súlya, kiderül-e az igazság, elnyerik-e az elkövetők a méltó bűntetésüket, van-e remény arra, hogy egy normálisan működő országban éljünk, lesz-e ennek a tragédiának olyan vetülete, hogy az eddig szőnyeg alá söpört problémákról beszéljünk - hangsúlyozta Kálomista Gábor, aki készül a film második részére. Már forgattak is néhány anyagot a második epizódhoz, aminek a gerincét a tárgyalás, az ítélet és az ügy utóélet adja majd.

A filmproducer és csapata várja a vádemelés időpontját és nagyon kíváncsi arra, hogyan folytatódik ez a történet. Főként annak tudatában, hogy az általuk készített fikciós dokumentumfilm és az ügyről nyilvánosságra került részletek azt mutatják, talán nem jártak messze az igazságtól.

Kálomista Gábor mindig hangsúlyozta, A szíven szúrt ország akkor is elkészült volna, ha nem cigány származásúak az elkövetők. Soha nem tagadta, hogy szurkolóként nagyon kötődik a veszprémi kézilabda csapathoz, és azt sem rejtette véka alá, mennyire megdöbbentette mindaz, ami Marian Cozmával és csapattársaival történt. Neki a kamera volt az egyetlen eszköze, hogy erről véleményt mondjon, állást foglaljon. Mert szerinte a közbiztonság és az egész ország helyzete olyan, hogy ő sem hallgathat.

Úgy gondolja, beszélni kellene végre a problémákról, a lecsúszott rétegek integrálásáról, arról, hogy ami Cozmával megtörtént, bárki mással is előfordulhat. Mindennek tudatában az sem ijesztette meg, hogy a forgatás kezdetén kapott néhány fenyegő telefonhívást, ne foglalkozzon az üggyel. Amikor pedig elkezdett dolgozni, akkor néhányan elkezdték terjeszteni róla, hogy filmesként hasznot akar húzni a történtekből.

- Ennek a filmnek és a most készülő folytatásnak semmilyen üzleti haszna nincs számomra. A bevételeket a klub és Marian Cozma családja kapja meg. Mi nem vagyunk nyomozóhatóság, nem feladatunk az igazság kiderítése, csak a fellelhető információk szerint próbáltuk rekonstruálni és közvetíteni az eseményeket.

Megszólaltattunk tanúkat, ügyvédeket, sportolókat, sportvezetőket, nyomozókat, védőket és a cigányvajdát is, akinek polgárháborúra való utalása megdöbbentő volt, mégsem foglalkozott vele senki. Most is készülünk arra, hogy minden érintett felet megkeressünk. Igaz, mi nem fizetünk senkinek interjúért, de a telefonszámomat tudják a gyanúsítottak ügyvédei is, így, ha nyilatkozni akarnak, megadjuk számukra a lehetőséget. Azt még nem tudom, milyen címen fut majd a második rész. Még nem döntöttük el. Számomra a folytatás egyik legfőbb kérdése az, vajon hogyan működik ebben az esetben az igazságszolgáltatás, milyen hatással lesz a társadalomra ennek az ügynek a végkifejlete - mondta Kálomista Gábor. 

*

Kálomista Gábor 1964-ben született Gyöngyösön. 1986-ban végzett a Károly Róbert Főiskola mezőgazdasági karán. 1994-ben a Duna televízióhoz került, többféle munkát végzett ott, 1996-ban megalapította a Megafilm Kft.-t, mely Magyarország egyik legnagyobb filmgyártója.

2006-tól a Magyar Producerek Szövetségének elnöke. Többek között olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Zimmer Feri, Ámbár tanár úr, 6:3, avagy játszd újra Tutti!, Valami Amerika, Csak szex és más semmi, Tibor vagyok, de hódítani akarok. Kaméleon.
 
*

Veszprémben van egy kézilabdacsapat, amelyben kubai, szerb, horvát, orosz és magyar sportolók küzdenek szívvel-lélekkel ezért a szép kis dunántúli városért. A világ egyik legjobb kézilabdacsapata, ahol nem számít ki, honnan jött, hol nevelkedett, ahol mindenki elsősorban veszprémi.

Az volt a román Marian Cozma is, akit idén február 8-án megöltek a város közepén működő népszerű szórakozóhelyen. Csak a szerencsén múlott, hogy két, segítségére siető csapattársa, barátja, a horvát Ivan Pesics és a szerb Zarko Sesum súlyos sérülésekkel ugyan, de túlélték a támadást.

A gyilkosok egy harminc főt számláló bandával érkeztek, és azóta sem derült ki, hogy mit kerestek ott. Senki sem érti és sokan félnek. Leginkább attól, hogy ebben az országban minden megtörténhet (részlet a Szíven szúrt ország című film ajánlószövegéből).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!